2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg ugyanazok a tudósok riogatnak felmelegedéssel, akik a 70-es években jégkorszakot jósoltak?

Hirdetés

Tényleg ugyanazok a tudósok riogatnak felmelegedéssel, akik a 70-es években jégkorszakot jósoltak?

 Persze, most megy a rémisztgetés a globális felmelegedéssel, de nézzük csak meg a pár évtizeddel ezelőtti híreket: ugyanezek a tudósok még új jégkorszakot jósoltak! Hát ennyire lehet hinni nekik, csak a bombasztikus címekre, meg a riogatásra hajtanak, hogy besöpörjék a hatalmas kutatási támogatásokat.

Ismerős érvelés? Valószínűleg már ön is találkozott vele a közösségi médiában, klímaszkeptikus posztokban, kommentekben, talán még a tudósmaffiát és a velük összefonódott médiát leleplező képpárost is látta a Time magazin címlapjaival:

iceage meme.png

Hirdetés

Gyorsan szögezzük is le, a kép kamu, a bal oldali címlapon egyszerűen Photoshoppal az eredeti grafikán lecserélték az eredeti szöveget (Túlélési útmutató a globális felmelegedéshez) arra, hogy Hogyan éljük túl a közelgő jégkorszakot. Egyébként ez nem is 1977-es szám, hanem 2007-es, vagyis újabb, mint a vele szembeállított 2006-os a jobb oldalon. Ami azért is vicces, mert egyébként 1974-ben valóban megjelent a Time-ban egy Újabb jégkorszak? című cikk, ami óvatosan a globális lehűlés lehetőségét pedzegette.

Aha, szóval a kép hamisítvány, de mégiscsak voltak ilyen jóslatok! – csaphat le most a magas labdára a figyelmes olvasó. Tényleg voltak, még csak nem is ez a Time-cikk, hanem a Newsweek 1975-ös, Lehűlő világ című sztorija volt a leghíresebb. A helyzet azonban egy kicsit bonyolultabb ennél.

A második világháború után egészen a nyolcvanas évekig a világ egy átlagnál hűvösebb periódusban volt. Ez nem a természetes ingadozás része volt, mint például a középkori Kis jégkorszak, hanem – legalábbis részben – az ember okozta a fokozódó ipari légszennyezéssel, konkrétan a kén-dioxid légkörbe juttatásával. A hetvenes években sokat kutatták ezt a jelenséget, és születtek is olyan tanulmányok, amelyek további […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/18/70-es_evek_jegkorszak_joslat_lehules_klimaszkeptikus_hoax_felmelegedes_klimavaltozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ausztrália …