2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg ritkábban sérül meg balesetben az, aki részeg?

Hirdetés

Tényleg ritkábban sérül meg balesetben az, aki részeg?

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

A hírekből és városi legendákból úgy tűnhet, hogy végtelen mennyiségű olyan történetet lehetne felsorolni, hogy egy autóbalesetben az ittas sofőr egy karcolás nélkül száll ki a totálkárosra tört autójából, miközben a vétlen autóban utazókat súlyos állapotban szállítják kórházba, vagy akár a helyszínen életüket vesztik. Vagy hogy valaki részegen akkorát esik, amiben más eltörte volna az összes végtagját, az illetőnek pedig csak kiszakad a nadrágja. A következtetés sokszor az, hogy az ittas embereknek valamiféle univerzális mázlija, vagy egyenesen védőszentje van, és a legsúlyosabb baleseteket és traumákat is kisebb sérülésekkel ússzák meg mint aki józan.

Hirdetés

Magyarországon az ittas vezetéssel szemben zéró tolerancia van érvényben, még egy előző esti buli után sem biztos, hogy ajánlatos vezetni.

Az viszont egészen biztos, hogy minél részegebb valaki, annál nagyobb az esély, hogy baleset történik vele. 

De nem csak autóval lehet balesetet szenvedni, a részeg emberek szerencséjének mítosza nem csak a sofőrökre él, a keresztbe-kasul hazabiciklizőkre vagy a buliból hazatántorgókra és az önmagukat bátorra piáló emberekre is gyakran mondják, hogy valami védi őket, és amikor összeakad a lábuk, és elesnek, akkor is a beton helyett egy puha virágágyásban találják magukat.

Életmentő lehet, ha gumiemberre issza magát? 

A jelenségről több tudományos kutatás is készült, és néhány valóban alátámasztja, hogy nagyobb eséllyel lehet túlélni egy balesetet, ha alkohol van az ember szervezetében – más tanulmányok viszont az állítják, hogy kétszer nagyobb az esélye a halálnak, ha az illető vérében alkohol van.

A jelenséget magyarázó elmélet szerint minél inkább leissza magát valaki, annál jobban elernyednek az izmai és az egész teste. Az általános vélekedés szerint ez az állapot segíti az embereket abban, hogy esetleges baleset vagy trauma alatt úgy hajoljon és csavarodjon a test, amilyet a baleset túlélése megkíván, mindenfajta ellenállás nélkül. Ezzel szemben ha valaki józan, akkor reflexből próbálja megfeszíteni magát a balesetnél, amitől az egész teste sokkal nagyobb valószínűséggel szenved sérülést, például könnyebben törik el a karja az ütközéskor rá ható erők miatt.

GettyImages-1161866810

Fotó: Carl Court / Getty Images Hungary

Ennek hátterében a neurotranszmitterek állnak, amik a központi idegrendszer összes sejtjét tudják gátolni vagy serkenteni. Minél erősebb a stimuláció, annál gyorsabban és erősebben reagálnak az izmok. A központi idegrendszerben a serkentő szerepet betöltő aminosavak a glutaminsav és az aszparaginsav, ezek teszik lehetővé az agy és a gerincvelő számára az elektromos jelek nagy sebességű továbbítását. Az alkohol viszont csökkenti a receptorokon keresztül az ionáramlást, vagyis lassítja ezt a folyamatot. Azaz minél többet iszik az ember, annál nehezebb kontrollálnia az izmokat, mert az elektromos jelek továbbításának hatékonysága már kevés alkohol hatására is lecsökken.  Ez az egyik oka annak, hogy a részeg ember úgy megy, mintha közben egy földrengést kellene […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/02/14/baleset_reszegseg_serules/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jelentősen csökkent a légszennyezettség mértéke Spanyolországban is

Jelentősen csökkent Spanyolország légszennyezettségének mértéke a kijárási korlátozások és a gazdasági tevékenység csökkenése miatt a …