2019. január 22., keddMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg önzetlenebbek a nők a férfiaknál?

Hirdetés

Tényleg önzetlenebbek a nők a férfiaknál?

A Zürichi Egyetem kutatói szerint a nők agyának jutalmazásért felelős része sokkal aktívabban reagál az önzetlen viselkedésre, mint a férfiaké.

A Nature Human Behaviourben közölt tanulmány szerzői elsőként bizonyították, hogy a női és a férfi agy eltérően reagál az önzetlen és az önző viselkedésre.

Az előagyban található striátum (csíkolt test) felelős a jutalomérzetért; ez az agyterület aktiválódik döntéshozatalkor. A kutatások alapján a striátum sokkal erősebb aktivitást mutatott a nőknél az önzetlen, mint az önző döntések meghozatalakor. Ezzel szemben a férfiaknál az önző döntés váltott ki hevesebb reakciót a jutalmazó rendszerből.

Hirdetés

A második vizsgálatban az agy jutalmazó rendszerének működését gyógyszerezéssel zavarták meg. Ennek eredményeképpen a nők sokkal önzőbben, a férfiak pedig jóval önzetlenebbül viselkedtek. Ez igencsak meglepte a kutatókat.

Alexander Soutschek, a Zürichi Egyetem munkatársa szerint lehetséges, hogy ezek a különbségek biológiai szinten nyilvánvalónak tűnnek, de semmiképp nem szabad ösztönös tulajdonságként vagy evolúcióra visszavezethető készségként tekinteni rájuk.

A jutalmazásért és tanulásért felelős agyterületek szorosan együttműködnek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ha a lányok dicséretet kapnak az önzetlen viselkedésért, az agyuk jutalmazó rendszere megtanulja, hogy a segítőkész cselekedetért várjon el valamilyen jutalmat, ne az önző viselkedésért. Ennek fényében a megfigyelt nemi különbség inkább a férfiakra és a nőkre vonatkozó eltérő kulturális elvárásokról szól.

(MTI)

Forrás: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2017/10/10/tenyleg_onzetlenebbek_a_nok_a_ferfiaknal/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kinyírná a Földet, ha meg akarnánk építeni a Halálcsillagot

Kinyírná a Földet, ha meg akarnánk építeni a Halálcsillagot

Aligha kérdés, hogy a sci-fikből ismert szupertechnológiák közül messze a Csillagok Háborúja Halálcsillagja a félelmetesebb, és …