2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Hirdetés

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy a lepkék szárnyához semmiképpen nem szabad hozzáérni. Az általános vélekedés és szülői intelem szerint ezzel letöröljük róluk a finom port, az állatok pedig röpképtelenné válnak, és emiatt el is pusztulnak.

Ezt sokan a mai napig így tudják, és pont emiatt – jó esetben – nem is fogdossák lepkék szárnyait. Ami helyes – de ettől még az elmélet, miszerint egy érintéssel ki lehet csinálni egy lepkét, nem több puszta kitalációnál.

A helyzet megértéséhez első körben érdemes kitérni a lepkeszárnyak felépítésére: a korábban már emlegetett port felejtsük is el, a szárnyakon valójában apró fedőpikkelyek találhatóak, amik elsősorban azért felelnek, hogy a szárnyak elég merevek legyenek a repüléshez és elég hőt tudjanak felvenni. Emellett a színezésben is fontos szerepet játszanak – nemrég derült ki, hogy nem festékanyaggal, hanem csipkés nanoszerkezetekkel –, ami a ragadozók elriasztásánál és a potenciális partnerek megtalálásánál egyaránt hasznos tulajdonság.

Hirdetés

Ez alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy a pikkelyek létfontosságúak a lepkéknek, de egy érintésnél azért jóval többre van szükség ahhoz, hogy véget vessünk az életüknek. A lepkeszárny ránézésre elég törékeny konstrukciónak tűnik, de ez nem akadályozza meg a lepkéket abban, hogy

  • akár több ezer kilométert tegyenek meg vele – a bogáncslepkék például Észak-Afrikától egészen Izlandig is el szoktak repülni,
  • és túléljék a találkozásokat az őket nyomkövetővel felszerelni akaró kutatókkal is, akik amúgy pont a pikkelyeket törlik le az állatok szárnyáról.

Az sem elhanyagolható, hogy a lepkék életük során szépen lassan egyébként is elvesztik a pikkelyeiket, miközben beleütköznek különböző dolgokba. Pont emiatt egy gyengéd érintéssel nem okozunk nekik sokkal több kárt, mint amennyit természetesen is elszenvednének egy idő után.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/23/szarny-lepke-erintes-mitosz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A ma fagyos Antarktiszon fák zöldelltek, a tengerszint húsz méterrel magasabb volt, a globális átlaghőmérséklet …