2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg meg lehet őszülni pár óra alatt?

Hirdetés

Tényleg meg lehet őszülni pár óra alatt?

Évszázadokon keresztül hitték azt az emberek, hogy egyetlen éjszaka elég ahhoz, hogy valaki teljesen megőszüljön, főleg ha az illető retteg valamitől. A feljegyzések szerint Marie Antoinette a kivégzése előtti éjjelen megőszült, ahogyan más halálraítélteknél is előfordult hasonló, vagy olyanoknál, akik például szellemet láttak. De tényleg lehetséges ez?

Hirdetés

Egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint időszámításunk szerint 83-ból maradt fenn az első olyan feljegyzés, amely szerint egy 17 éves fiú egy éjszaka alatt megőszült. A fiú a Talmudot tanulmányozta, és a történet szerint a sok tanulás hatására őszült meg egy este alatt. Marie Antoinette mellett a legenda szerint Sáh Dzsahán is egy nap alatt őszült meg, miután meghalt a kedvenc felesége, akinek tiszteletére építette a Tádzs Mahalt. Sőt, az 1860-ban született, híres mesterlövész, Annie Oakley is így járt 41 éves korában, miután autóbalesetet szenvedett (más források szerint túl forró fürdőt vett,és ez volt az ok).

Aztán jött az 1980-as években a legendás horrorfilm, a Rémálom az Elm utcában, és azóta mindenki tudja, hogy amennyiben valakit álmában terrorizál a gonosz, akkor esélyes, hogy reggelre még meg is őszül. Több olyan esetről is van feljegyzés, ahol stresszhelyzet, egy családtag elvesztése vagy egy baleset okozott szinte azonnali őszülést. A legfurább egy 1902-es eset, amikor egy 22 éves nő egy gyilkosság szemtanúja volt, és a sokk hatására amikor másnap felébredt, meglepődve tapasztalta, hogy elállt a menstruációja, és a fanszőrzete fele hófehér lett, de csak a jobb oldalon.

Vajon ezek csak mesék, vagy valóban megtörténhettek. Kezdjük az alapoknál:

Egyáltalán mitől őszülünk?

A haj színét a melanin nevű anyag két típusa határozza meg. Az egyik az eumelanin, ami barna vagy fekete, a másik a feomelanin, ami a haj vöröses színéért felel. Ezek aránya határozza meg a hajszínt. Ha csak egy kis fekete eumelanin van a hajban, akkor beszélünk ősz hajról, ha kevés a barna eumelanin, akkor szőkéről. Ahogyan öregszik az ember, egyre kevesebb melanin termelődik a szervezetében, és ettől gyakorlatilag színtelen lesz a haj, akinek pedig sötétebb volt a haja, annak szürkés-őszes.

A Livescience szerint egy éjszaka alatt lehetetlen megőszülni. Nincs olyan mechanizmus az emberi szervezetben, ami lehetővé tenné, hogy a haj néhány óra leforgása alatt elveszítse a melanintartalmát, vagyis megőszüljön. Annak ellenére, hogy néhány szépségipari termék azt ígéri, hogy élettel tölti meg a haját,

jó ha tudja, hogy ez lehetetlen, ugyanis a haj nem élő szövet.

A hajhagymák természetesen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/11/meg_lehet_oszulni_nehany_ora_alatt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …