2019. december 13., péntekMa Luca napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.13. Luca Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg látszik a Kínai nagy fal a világűrből?

Hirdetés

Tényleg látszik a Kínai nagy fal a világűrből?

A Kínai nagy fal az egyetlen, emberkéz alkotta építmény, ami olyan hatalmas, hogy még a világűrből is látszik – tartja a legenda. Annyira erősen beleette magát a köztudatba, hogy Neil Armstrong szerint a leggyakoribb kérdés, amit a holdra szállás után interjúkban és közönségtalálkozókon kapott, az volt, hogy látta-e a Holdról a Nagy falat.

Hirdetés

Nem látta.

– hangzik a kissé kiábrándító válasz, de hát érdemes magunk elé idézni a leghíresebb Holrdól készült Föld-fotót, a Kék üveggolyót, amin a legkisebb dolog, ami a körvonalai alapján még simán kivehető és beazonosítható, Madagaszkár szigete.

1969. július 20-án készült kép az Apollo 11 űrhajóból, ahogy a föld felkel a holdról nézve

1969. július 20-án készült kép az Apollo 11 űrhajóból, ahogy a föld felkel a holdról nézve

Fotó: JSC / NASA

(Egyébként ha már itt tartunk, a világ talán leghíresebb fényképe eredetileg fordítva áll, a déli sarkvidék van rajta felül, a széles körben ismert változat meg van forgatva és megvágva.)

A Holdról látható Kínai nagy fal legendája az 1930-as évekből származik, legalábbis az első írásos említése 1932-ből való, a Ripley’s Believe or Not! magazinból, bő 30 évvel azelőttről, hogy bárkinek első kézből való tapasztalata lett volna arról, mi látszik a Holdról, és mi nem. Valójában már akkor elég gyenge lábakon kellett volna hogy álljon ez a kijelentés, lévén a Hold 350 ezer kilométernél közelebb nemigen jár a pályáján a Földhöz, és ezt már az ókori görög csillagászok és matematikusok is elég jó közelítéssel kiszámolták. Ez pedig azért gyanúsan nagy távolság ahhoz, hogy egy hat méter széles (ez kb. egy kétsávos útnak felel meg), és nagyjából ugyanilyen magas falat csak úgy ki lehessen szúrni.

De lépjünk tovább a legenda mutálódott verziójára: látható-e a fal az űrből? Ehhez persze először az “űr” definícióját kellene meghatározni. Az atmoszféra és a világűr határának általában a Kármán-vonalat szokás tartani, de persze ez is elég képlékeny, a NASA 80 kilométeres magasságban, mások 100 km-en határozzák meg. Akárhogy is, gyakorlati esélye az emberiségnek a hosszas nézelődésre ehhez legközelebb, és már tutibiztosan a határ túloldalán a nemzetközi űrállomás fedélzetén, kb. 400 kilométerről van, illetve anno az amerikai űrsiklók is hasonló magasságon (300 és 500 kilométer között) keringtek.

A <a href="https://www.livescience.com/34212-great-wall-of-china-only-manmade-object-visible-from-space.html" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/16/tenyleg_latszik_a_kinai_nagy_fal_a_vilagurbol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

A független újságírás olyan olvasókat jelent, akiknek számít a munkánk. Támogass te is! 1953. január …