2019. augusztus 20., keddMa István napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.08.20. István Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg kijózanodhatunk egy erős kávétól?

Hirdetés

Tényleg kijózanodhatunk egy erős kávétól?

Aki valaha ivott nagy mennyiségű alkoholt, az tudja, hogy az aznapi öröm a másnaptól kölcsönvett boldogság. Rengeteg praktika létezik a másnaposság ellen: nyers tojás, C-vitamin, sok víz és/vagy fájdalomcsillapító lefekvés előtt. Sokan azonban olyan trükkökről mesélnek, amikkel azonnal ki lehet józanodni, és szó se lesz másnaposságról. Egy nagy pofon, testmozgás, jeges víz, vagy a pièce de résistance:

Hirdetés

egy bögre erős fekete kávé.

Az Állítólag című discoverys ismeretterjesztőben tesztelték is a négy csodaszert, de a testmozgás és a pofon hatékonyságát nagy jóindulattal is csak elképzelhetőnek tartották, míg a jeges vizet és a kávét teljesen elvetették mint instant józanítót.

A szomorú igazság az, hogy nem leszünk tőle józanabbak, sőt, hosszú távon még kifejezetten káros is lehet benyomni egy eszpresszót két vodka között. Mary Claire O’Brian, a Wake Forest School of Medicine kutatója, aki a koffein és az alkohol egymásra gyakorolt hatását vizsgálja, a “tökéletes viharnak” hívja a két szer találkozását.

Mit is kezdünk velük

Ahhoz, hogy megértsük ezt a becenevet, tudnunk kell, hogyan is dolgozza fel a szervezetünk a koffeint és az alkoholt. A koffein egy stimuláns, azaz éberebbek leszünk tőle, sőt, akár még teljesítményfokozónak is tekinthetjük. Ez többek között azért van, mert a kávé befolyásolja az adenozinszintünket. Ez az anyag nyugtató hatású, és az álmosság egyik jele, hogy felgyülemlik az agyban. Amikor a koffein az adenozint blokkolja, kevésbé […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/10/tevhit_kave_a_jozanodasert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A marketing történetének leghülyébb akciója: bónusz repülőjegy a porszívó mellé

A marketing történetének leghülyébb akciója: bónusz repülőjegy a porszívó mellé

Támogatóink lehetővé tették, hogy neves kortárs írók novellasorozata induljon el az Indexen. Támogass te is! …