2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg a tehénfing nyírja ki a Földet?

Hirdetés

Tényleg a tehénfing nyírja ki a Földet?

A tehenek túl sokat szellentenek, amitől telemegy a légkör üvegházhatású gázzal, mi meg belepusztulunk a globális felmelegedésbe – szól az egyik leghíresebb klímaváltozási közhely. Ami nyilván azért lett olyan közismert, mert a fingás alapvetően vicces (kérdezzen csak meg egy tetszőleges ötévest), a klímaváltozás viszont egyre inkább vérfagyasztó, ez pedig tökéletes kombináció az emberek érdeklődésének megragadásához. Amire csak újabb lapáttal tett rá, hogy nemrégiben Bill Gates, és az amerikai újbaloldal szuperprojektje, a Green New Deal is a fingó teheneket emelte a klímaváltozás elleni harc frontvonalába.

Hirdetés

Pedig szegény tehenek nem is finganak olyan sokat. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének extrém problémásak a klímaváltozás szempontjából.

A szarvasmarhának, mint a kérődző állatoknak általában, négy gyomra van. Ebből az első a bendő, ami meglepően nagy, 150-200 liter űrtartalmú egy felnőtt tehénnél. A tehén legel, vagy eszik, amit kap, a lényeg, hogy minden ide kerül első menetben. A félig megrágott kajára itt sok milliárd baktérium szabadul rá, és segítenek a növényi rostok lebontásában. A tehén később ezt az előemésztett élelmet felöklendezi, újra megrágja, és lenyeli, de most már a további gyomorrészekbe, ahol az emésztés befejeződik. Ha valakit érdekel részleteiben is a dolog, itt olvashat róla bővebben, minket most csak az első fázis érdekel, ahol egy erjedési folyamat megy végbe, aminek a végén egy csomó hidrogén, majd abból metán képződik. Ezek a gázok aztán természetes úton távoznak a tehén szervezetéből, nagyjából 95:5 arányban az emésztőcsatorna be-, illetve kijáratán.

11

Fotó: Huszti István / Index

Vagyis a probléma a tehénböfögéssel van, nem a fingással, de ez igazából mindegy is, a lényeg, hogy metánt eregetnek a levegőbe. Ahogy az összes többi kérődző állat, csak hát zsiráfból meg zergéből aránylag kevesebb van, mint marhából. Ha a tehenenként és naponta átlagosan 160-320 liter közti metánteremelést beszorozzuk azzal a jó másfél milliárd példánnyal, ami a globális állattenyésztésben tengeti a napjait, elég ijesztő számot kapunk. További rossz hír, hogy a metán sokkal durvábban hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához, mint az általános mumus szén-dioxid: 28-szor erősebb az ilyen hatása. A végeredmény:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/03/tenyleg_a_tehenfing_nyirja_ki_a_foldet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

A közpénz a közös pénzünk. Senki sem dugdoshatja, és aki költ belőle, annak el kell …