2019. december 16., hétfőMa Etelka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.16. Etelka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Sztálin 426 méteres felhőkarcolót tervezett saját magának Moszkva közepére

Hirdetés

Sztálin 426 méteres felhőkarcolót tervezett saját magának Moszkva közepére

Oroszország fővárosa évszázadokon át Szentpétervár volt, aztán Lenin 1918-ban külföldi inváziótól tartva Moszkvát nevezte ki új központnak (pontosabban régi-újnak, mert korábban már volt cári főváros). A kommunisták hatalomra kerülésével véget értek a városképet védő törekvések (főleg, miután betiltották a prezervációs társaságokat), így 1931-ben Sztálin pályázatot írt ki a Szovjetek Palotájának megtervezésére.

Hirdetés

Hogy emléket állítson a munkások győzelmének, egészen új városképet képzelt el, ami méltó a burzsoázia leigázóinak emlékére. Ehhez persze le kellett volna bontani a város nagy részét, ami később már csak bizonyos épületekre korlátozódott. 

Ugyan konkrét tervek még nem voltak, de 1931. december 5-én a Vörös Hadsereg utászai – központi parancsra – felrobbantották a Napóleon feletti győzelem emlékére emelt Megváltó Krisztus Székesegyházat, a világ legmagasabb ortodox templomát, mert Sztálin oda képzelte el a Palotát. A székesegyházat 1883-ban szentelték fel, és közel 100 évig építették. Sok orosz akkoriban azt hitte, hogy a kupola igazi aranyból van, amit a hűséges hívek adományoztak. Aztán a bolsevikok szomorúan konstatálták, hogy valójában bronzból volt.

A Megváltó Krisztus-székesegyház felrobbantása 1931-ben - Wikipédia

A Megváltó Krisztus-székesegyház felrobbantása 1931-ben – Wikipédia

A pályázat első körére 160 pályamű érkezett, amiből harminchatot a Molotov és Berija (utóbbinak építészeti diplomája is volt) vezette zsűri azonnal ki is zárt, vagy mert nem fizették be időben a nevezési összeget, vagy mert nem voltak versenyképesek. Mivel ekkorra a legtöbb nagyhatalom már elismerte a Szovjetuniót, több nemzetközi sztárépítész is szerencsét próbált a pályázaton: többek között Le Corbusier, Armando Brasini, Walter Gropius és Albert Khan. Számukra egyetlen probléma volt a pályázattal.

A díjat, ami a nyertes tervnek járt, rubelben fizették ki, amit tilos volt exportálni, így csak a Szovjetunióban költhették el.

Természetesen Sztálin hozta meg a végső döntést, így többször is meghirdették a pályázatot, míg neki is megfelelt a végeredmény. Az 1932-es kör hármas holtversennyel zárult Borisz Jofán, Iván Zsoltovszkij, és Hector Hamilton  között. Végül a hatodik körben Jofán neoklasszicista terve vitte el a pálmát. Ezen a modernista pályázók eléggé felháborodtak. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/22/sztalin_szovjetek_palotaja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A méhek élve megsütik az őket tizedelő óriásdarazsat

A méhek élve megsütik az őket tizedelő óriásdarazsat

Aki jelszavakat akar óbégatni, azt zavarja a független média. Aki gondolkodni akar, nem élhet nélküle. …