2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Sok nő élt fényesen abból, hogy Jeanne d’Arcnak adta ki magát

Hirdetés

Sok nő élt fényesen abból, hogy Jeanne d’Arcnak adta ki magát

Amikor 1431. május 20-án Rouenban máglyán megégették Jeanne d’Arcot (Szent Johannát), az őt elítélő hatóságok joggal számíthattak rá, hogy ilyen könnyen nem szabadulnak meg a még akkor is csak 19 éves lánytól. Ezért, miután leégett a máglya, a hamu közül kiemelték az elszenesedett holttestet, és újra elégették. Aztán a biztonság kedvéért még egyszer. Végül, amikor már valóban csak hamu maradt belőle, azt a Szajnába szórták, hogy megelőzzék a mártírrá vált Jeanne hamvait felkereső zarándokok tömeges vándorlását, illetve az ereklyevadászok mesterkedéseit. De a pletykák a számos szemtanú ellenére azonnal szárnyra keltek. Kevesen voltak képesek elhinni, hogy Jeanne d’Arc valóban meghalt, és ezzel egy egész csalóiparág megszületéséhez teremtettek lehetőséget.

Voltak történetek arról, hogy valójában egy másik nőt égettek meg a máglyán, miközben az igazi Jeanne megszökött. Mások tudni vélték, hogy valóban az igazi Jeanne-t kötözték a máglyához, de az Úr sértetlenül kiemelte a halál torkából. Ne feledjük, a középkorban vagyunk, ahol a hírközlés korántsem volt olyan hatékony, mint manapság, az embereknek pedig ritkán voltak első kézből szerzett információik a falujuk határán túlról.

Így senki sem tudhatta biztosan, hogy azok a hírek, amelyek messzi városokból érkeznek, mennyire igazak.

Hirdetés

Jeanne d’Arc-ot már életében is vallásos áhítat lengte körül. Általánosan szentnek tartották a francia közemberek, így nem esett nehezükre elhinni, hogy sértetlenül megúszta a máglyát, vagy pedig feltámadt halottjaiból. Ezért amikor több fiatal nő is azzal jelentkezett, hogy ő maga Jeanne d’Arc (vagy Jeanne reinkarnálódott alakja), a fejlemény igazából cseppet sem mondott ellent az emberek hitbéli meggyőződésének.

A csalóknak (vagy esetleg őszinte téveszmékkel küzdő hölgyeknek) azon sem kellett sokat gondolkodniuk, hogy hogyan kell Jeanne-ként viselkedni, hiszen közszájon forogtak a lány életével kapcsolatos csodás történetek. Így elég volt néhány közismert látomást felidézniük, amelyet Johanna állított magáról, és máris autentikus újjászületésnek lehettek tanúi a hinni akaró kisemberek.

GettyImages-463927597

Fotó: Hulton Archive / Ann Ronan Pictures / Print Collector / Getty Images Hungary

Az imposztorok többségének sikerült némi figyelmet és vagyontárgyakat szereznie Jeanne-t játszva, de csillaguk hamar a horizont alá bukott. Volt közöttük azonban egy olyan ál-Jeanne d’Arc, aki szinte tökélyre fejlesztette a szerepet, és hosszasan volt képes újabb és újabb ajándékokat kicsalni a rajongókból. Az eredeti neve Claude des Armoises volt (későbbi férje után), és négy teljes évig tudott átverni mindenkit. Egy hajszálon múlt, hogy magát VII. Károly francia királyt is sikerüljön megtévesztenie.

Armoises nem volt kezdő az imposztorkodásban,

hiszen karrierjét azzal kezdte, hogy 1435-ben IV. Jenő pápa hadseregében, magát férfinak kiadva harcolt a római felkelők ellen, és meg is ölt két férfit. Ezután látott hozzá a Jeanne d’Arc-ká válás tervének kidolgozásához. A következő évben Armoises Jeanne családjánál kezdte a megtévesztő hadműveletet. Meggyőzte a mártír két bátyját arról, hogy valóban ő a halottnak hitt húguk. Nem egyértelmű, hogy a két férfi tényleg hitt neki (bár a beszámolók szerint hasonlított Jeanne-hoz), vagy csak felfogták, hogy nagy pénz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/06/sok_no_elt_fenyesen_abbol_hogy_jeanne_d_arcnak_adta_ki_magat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy …