2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Persze, tegyünk arzént a tapétába, mi baj történhet?

Hirdetés

Persze, tegyünk arzént a tapétába, mi baj történhet?

A viktoriánus kori Nagy-Britanniában, illetve az Egyesült Államokban nagy divatja volt a minél harsányabban festett tapétáknak a középosztály körében. A 19. században még sok szín volt, amelyet a konvencionális alapanyagokból nem tudtak kikeverni, viszont a kereslet tapintható volt. A tapétafestéket kereső vegyészek ezért gyakran olyan anyagokhoz is nyúltak, amelyekhez nem kellett volna –

se átvitt, se konkrét fizikai értelemben.

Hirdetés

A sznob divat esztelen hajszolásának legextrémebb példája az arzénvegyületekkel festett tapéták döbbenetes népszerűsége. Ezek színei valóban tündöklők voltak, viszont – ahogy az évezredek óta tudott volt – az arzén és vegyületei rendkívül mérgezők is. Nem tudjuk, hogy odaírták-e apró betűvel a tapéták csomagolására, hogy nem szabad őket nyalogatni, mindenesetre a mérgező tapéta számolatlanul szedte az áldozatait, míg a közfelháborodás ki nem szorította.

Arzénnal festett tapéta

Arzénnal festett tapéta

Fotó: National Archives, Kew

1862. április 3-án egy londoni házba riasztották Thomas Orton orvost. A beteg a hároméves Ann Amelia Turner volt. Szülei sokkos állapotban voltak a rettegéstől, hiszen az esetet megelőző hat hét során négy gyerekük közül már meghalt három. Amikor az első gyerek meghalt, a helyi orvos diftériát (torokgyíkot) állapított meg a halál okaként. Ez nem is volt meglepő, hiszen az oltások előtti korban rengeteg gyerek halt meg torokgyíkban.

Néhány nap múlva a második, majd a harmadik gyerek is odalett.

Amikor az utolsó életben maradt gyereküknél is ugyanazok a tünetek jelentkeztek, a szülők a költségekkel nem törődve Ortont hívatták, aki a kor egyik legkeresettebb orvosa volt a brit fővárosban. A kislányt végletesen levert állapotban találta, fájdalmak gyötörték, és nem tudott nyelni. Mindez valóban a diftériára utalt, de a körülmények ellentmondtak ennek: a környéken sehol nem fordult elő a betegség, a gyerekek pedig nem reagáltak a torokgyík esetén bevett terápiákra.

Arzénnal festett tapéta

Arzénnal festett tapéta

Fotó: National Archives, Kew

Orton sokat nem tudott tenni Ann érdekében, viszont részletesen felmérte a Turner család életkörülményeit, és minden olyan tényezőről jegyzeteket készített, amelyek hatással lehettek a bentlakók egészségére. Mint írta, a lakás tiszta volt és jól szellőztetett, és a szennyvízelvezetés is meg volt oldva. Viszont feltűnt neki, hogy a hálószobában nagyon élénk zöld színű a tapéta – márpedig akkoriban már fel-felbukkant az a vélemény orvosi körökben, hogy

az a tapéta ölni tud.

Ann Amelia hamarosan meghalt, Orton azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és kijárta, hogy felboncolhassák a kislányt. A tőle vett szövetmintákat elemezve jöttek rá a halál valós okára: arzénmérgezés.

Arzénnal festett tapéták

Arzénnal festett tapéták

Fotó: National Archives, Kew

A felfedezés hatalmas médiaszenzációt keltett. Azt persze mindenki tudta, hogy az arzén halálos méreg, ha lenyelik, de az senkiben sem merült föl, hogy a a tapétától is meg lehet halni. Sőt, a mérgezést azonosító korboncnok, Henry Letheby szerint még csak az sem kellett hozzá, hogy az ember a tapétával borított falú szobában aludjon. Olyan gyerekek is meghaltak tőle, akik csak napi egy-két órát játszottak apjuk arzénes tapétával burkolt könyvtárszobájában.

De ezzel még messze nem volt eldöntött tény (legalábbis a közvélemény számára), hogy a tapéta okozta a gyerekek halálát. Noha bíróság elé idézték a tapéta gyártóját, az esküdtszék felmentette őt, mivel szerintük természetes okok miatt haltak meg a gyerekek. A különleges halálesetek iránt megveszekedetten rajongó viktoriánus kori újságírók gyorsan el is nevezték a döntést hozó 12 embert

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/02/tapeta_arzen_mergezo_divat_nagy-britannia_amerika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A ma fagyos Antarktiszon fák zöldelltek, a tengerszint húsz méterrel magasabb volt, a globális átlaghőmérséklet …