2019. június 17., hétfőMa Laura napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Laura Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem akarunk senkinek gyilkos fegyvert ajánlani, de ha akarnánk, ez lenne az

Hirdetés

Nem akarunk senkinek gyilkos fegyvert ajánlani, de ha akarnánk, ez lenne az

A Cerbera odolam egy meglehetősen jelentéktelen kinézetű indiai fa, kinézete olyannyira nem vonzotta a botanikusok figyelmét, hogy még angol neve sincs, magyar meg pláne. Nagyjából 10 méter magasra nő meg, nem döntöget méretbeli rekordokat. Semmi említésre méltó tulajdonsága sincs – azon kívül, hogy magvai döbbenetesen erős mérget tartalmaznak, amiért gyakran hívják az öngyilkosok vagy a gyilkosok fájának is.

Egyetlen, pár milliméter átmérőjű magja elegendő cerberin mérget tartalmaz egy felnőtt ember megöléséhez.

Hirdetés

A cerberin hatásmechanizmusát tekintve szívglikozid, ami azt jelenti, hogy olyan cukortartalmú szerves molekula, amely alapvető hatást gyakorol a szívműködésre. Konkrétan teljesen meggátolja a szívizomsejtek nátrium-kálium-pumpájának működését, vagyis az a fehérje válik miatta működésképtelenné, amely nélkül a szívizomsejtek képtelenek nátriumot és káliumot felvenni és leadni – márpedig ez elengedhetetlen a ritmikus összehúzódásokat irányító elektromos impulzusok működéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szív többé már nem képesek összehúzódni,

vagyis a szívműködés leáll.

A Cerbera magjának elfogyasztása általában néhány órán belül végez az áldozattal, de addig még sok kínban lesz része. Elviselhetetlen gyomorfájdalom, hasogató fejfájás, hányás, hasmenés és persze a szívritmus teljes felborulása a cerberinmérgezés fő tünetei. Végül tehát a szívösszehúzódásokat vezérlő elektromos rendszer összeomlása okozza az illető halálát, és emiatt a cerberin hatásmechanizmusa nagyon hasonlít az Egyesült Államokban végrehajtott kivégzéseknél alkalmazott méreginjekciók működéséhez.

Előfordul, hogy a Cerbera magját véletlenül nyeli le a szerencsétlen áldozat, hiszen a gyümölcs húsa ehető, bár kissé fanyar. Mindenesetre ez sokkal ritkább a szándékos mérgezéseknél, amikor gyilkossági vagy öngyilkossági céllal etetnek meg a magból készített anyagokat másokkal, vagy veszik magukhoz a minden reményről lemondó emberek. A feltételezések szerint India part menti, mocsaras erdőségeiben, ahol a fa őshonos, és kifejezetten gyakori, rengeteg embert tesznek el láb alól a porrá őrölt magjai segítségével.

A Cerbera virága és levelei

A Cerbera virága és levelei

Fotó: Wikipedia

Hogy pontosan mennyit, az nem ismert, mivel a cerberin nem része a szokványos toxikológiai teszteknek, a világ más tájain pedig nem is feltételezik, hogy e méreganyagot alkalmazhatnák a gyilkosságoknál, öngyilkosságoknál. Yvan Gaillard, a francia Analitikai Toxikológiai Laboratórium kutatója ezért nevezte a cerberinről írott szakcikkében a méreggel végrehajtott emberölést

a tökéletes gyilkosságnak.

Egy másik kutatás úgy találta, hogy a Cerbera magját gyakrabban használják öngyilkossághoz, mint bármely más növényt a világon. Úgy becsülik, hogy évente háromezer ember hal meg cerberinmérgezésben (önkezével vagy rosszakarója által), India Kerala államában ez a mag felelős a növényi mérgezések feléért, és az összes mérgezések 10 százalékáért.

A gyakori feltételezett előfordulás ellenére szinte sehol sem tesztelik a mérgezésgyanús embereket a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/10/cerbera_odolam_gyilkos_indiai_fa_mergezo_cerberin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrversenyben az Egyesült Államoknak sokáig csak egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, a Szovjetunió – …