2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem akarunk senkinek gyilkos fegyvert ajánlani, de ha akarnánk, ez lenne az

Hirdetés

Nem akarunk senkinek gyilkos fegyvert ajánlani, de ha akarnánk, ez lenne az

A Cerbera odolam egy meglehetősen jelentéktelen kinézetű indiai fa, kinézete olyannyira nem vonzotta a botanikusok figyelmét, hogy még angol neve sincs, magyar meg pláne. Nagyjából 10 méter magasra nő meg, nem döntöget méretbeli rekordokat. Semmi említésre méltó tulajdonsága sincs – azon kívül, hogy magvai döbbenetesen erős mérget tartalmaznak, amiért gyakran hívják az öngyilkosok vagy a gyilkosok fájának is.

Egyetlen, pár milliméter átmérőjű magja elegendő cerberin mérget tartalmaz egy felnőtt ember megöléséhez.

Hirdetés

A cerberin hatásmechanizmusát tekintve szívglikozid, ami azt jelenti, hogy olyan cukortartalmú szerves molekula, amely alapvető hatást gyakorol a szívműködésre. Konkrétan teljesen meggátolja a szívizomsejtek nátrium-kálium-pumpájának működését, vagyis az a fehérje válik miatta működésképtelenné, amely nélkül a szívizomsejtek képtelenek nátriumot és káliumot felvenni és leadni – márpedig ez elengedhetetlen a ritmikus összehúzódásokat irányító elektromos impulzusok működéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szív többé már nem képesek összehúzódni,

vagyis a szívműködés leáll.

A Cerbera magjának elfogyasztása általában néhány órán belül végez az áldozattal, de addig még sok kínban lesz része. Elviselhetetlen gyomorfájdalom, hasogató fejfájás, hányás, hasmenés és persze a szívritmus teljes felborulása a cerberinmérgezés fő tünetei. Végül tehát a szívösszehúzódásokat vezérlő elektromos rendszer összeomlása okozza az illető halálát, és emiatt a cerberin hatásmechanizmusa nagyon hasonlít az Egyesült Államokban végrehajtott kivégzéseknél alkalmazott méreginjekciók működéséhez.

Előfordul, hogy a Cerbera magját véletlenül nyeli le a szerencsétlen áldozat, hiszen a gyümölcs húsa ehető, bár kissé fanyar. Mindenesetre ez sokkal ritkább a szándékos mérgezéseknél, amikor gyilkossági vagy öngyilkossági céllal etetnek meg a magból készített anyagokat másokkal, vagy veszik magukhoz a minden reményről lemondó emberek. A feltételezések szerint India part menti, mocsaras erdőségeiben, ahol a fa őshonos, és kifejezetten gyakori, rengeteg embert tesznek el láb alól a porrá őrölt magjai segítségével.

A Cerbera virága és levelei

A Cerbera virága és levelei

Fotó: Wikipedia

Hogy pontosan mennyit, az nem ismert, mivel a cerberin nem része a szokványos toxikológiai teszteknek, a világ más tájain pedig nem is feltételezik, hogy e méreganyagot alkalmazhatnák a gyilkosságoknál, öngyilkosságoknál. Yvan Gaillard, a francia Analitikai Toxikológiai Laboratórium kutatója ezért nevezte a cerberinről írott szakcikkében a méreggel végrehajtott emberölést

a tökéletes gyilkosságnak.

Egy másik kutatás úgy találta, hogy a Cerbera magját gyakrabban használják öngyilkossághoz, mint bármely más növényt a világon. Úgy becsülik, hogy évente háromezer ember hal meg cerberinmérgezésben (önkezével vagy rosszakarója által), India Kerala államában ez a mag felelős a növényi mérgezések feléért, és az összes mérgezések 10 százalékáért.

A gyakori feltételezett előfordulás ellenére szinte sehol sem tesztelik a mérgezésgyanús embereket a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/10/cerbera_odolam_gyilkos_indiai_fa_mergezo_cerberin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …