2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mitől van olyan jó illata a régi könyvnek?

Hirdetés

Mitől van olyan jó illata a régi könyvnek?

A szagok kémiája a Ma is tanultam valamit kiapadhatatlan témája, írtunk már az öregemberszagról, az eső, az ázott kutya, a világ legbüdösebb gyümölcse, vagy akár a szalonna szagáról (amelynek a hüvelyváladékhoz is van köze). Így megdöbbentő, hogy mindeddig nem került sorra a sokak által legfinomabbnak tartott illat, a könyvek szaga. Ki ne emlékezne, amikor a nyolcvanas években Bécsben járt rokonok több száz oldalas Quelle- és elektronikaicikk-katalógusokkal tértek haza, és azokat kinyitva feltárult a Nyugat illata?

A ritkaságszámba menő, jó szagú kiadványokon szocializálódottak számára egy-egy magazin exkluzivitásához különösen kellemes illatuk, a közmondásos nyomdaszag is elengedhetetlen. De a régi könyvek illata is bódító, sokan a szaguk miatt keresik fel gyakran az antikváriumokat. Mit teszi ilyen ellenállhatatlanná a könyveket az orrunk számára?

Ahogy minden illat, a könyvek szaga hátterében is számos illékony kémiai vegyület áll, amelyek az orrüregünkben lévő megszámlálhatatlan szaglóreceptor némelyikéhez képesek kötődni, ezzel kialakítva a szagérzetet. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy a sok ezernyi különböző molekula közül melyek játsszák a főszerepet az illat kialakításában, érdemes végigkövetnünk a könyv készítésének fázisait a papír előállításától a borító nyomtatásáig.

Hirdetés

De a kérdés megválaszolása még így sem egyszerű. Az új könyveknél azonnal több száz lehetséges vegyület okolható az illatért, de ezek összetétele kötetről kötetre más és más. Szinte nincs két olyan könyv (de két olyan nyomda teljesen biztosan nem létezik), amelyben pontosan ugyanazokat az anyagokat használták volna a készítéskor.

Rowan Williams, Canterbury érseke a 400 éves King James Bibliával

Rowan Williams, Canterbury érseke a 400 éves King James Bibliával

Fotó: Matthew Lloyd

Mégis közelebb juthatunk a megoldáshoz, ha az illat három lehetséges forrását külön-külön vizsgáljuk meg. Az érzékelt szag származhat a papírból, a nyomtatáshoz használt tintából, illetve a kötéskor alkalmazott ragasztókból. A papírgyártás rengeteg különféle vegyületet igényel (mondhatnánk „vegyi anyagot” is, de mivel minden anyag vegyi, ez nagy hülyeség lenne), és akkor még nem számoltunk az alapanyagok saját illatával.

A legtöbb papírt farostból gyártják, de pamutból vagy egyéb textíliákból is készülhet. Sok adalékanyag a rostok fellazítását, részleges oldásukat szolgálja, így például a nátrium-hidroxid. Ettől az erős lúgtól megemelkedik az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/12/mitol_van_olyan_jo_illata_a_regi_es_az_uj_konyvnek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy …