2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mitől pattog a popcorn?

Hirdetés

Mitől pattog a popcorn?

Mintha az ősrobbanást játszanánk el egy serpenyőben, úgy lesz a pici, sötét és rettentő kemény kukoricamagból hirtelen ötvenszer nagyobb, puha, ízletes csemege. 

Hirdetés

Na de mitől pattog a kukorica?

A kukoricamag külső burkolata összefüggő réteget alkot, amelynek nagy a mechanikai szilárdsága. Ezt nevezik pericarpiumnak, magyarul termésfalnak. A legbelső rész pedig a keményítőt és vizet tartalmazó endospermium, más néven magfehérje, amely maga a táplálékforrás.

Amikor a kukoricamag felhevül, a magban lévő keményítő megpuhul, eközben a víztartalma gőzzé alakul, ami nagy nyomást eredményez. A külső kemény burkolat ennek egy ideig ellenáll, de a végtelenségig nem bírja: egyszer csak szétreped, a jól ismert pattogó hanggal szétrobban. A belsejében lévő keményítőszemcsék hirtelen megduzzadnak, a kukorica kiterjed, eközben nagy sebességgel lehűl és megszilárdul – így jön létre jellegzetes fehér felhőcske formájú pattogatott kukorica. Erről 30 000 fps-es lassított felvétel is készült, érdemes megnézni, ha lemaradt róla.

Miért nem pattog szét mindegyik szem?

Viszont mindig marad néhány renitens kukoricamag a zacskóban. A fentiekből is sejthető, hogy a kukorica akkor tud pattogni, ha a külső burkolata ép és erős, márpedig a magok közt előfordulhatnak hibás darabok, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek. Emellett a magfehérjének 11-14 százalékos nedvességtartalmúnak kell lennie, hogy elég nagy nyomás keletkezzen a héj szétpattintásához. Ha ennél kevesebb, nincs elég erő a pattogáshoz.

GettyImages-1134234386

Fotó: Redaco / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/12/02/popcorn_kukorica_robbanas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …