2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mitől lett Gandhi a legnagyobb virtuális atomagresszor?

Hirdetés

Mitől lett Gandhi a legnagyobb virtuális atomagresszor?

Aki ismeri Sid Meier 1991-ben indult stratégiai játéksorozatát, a Civilizationt, annak nem nagy újdonság, hogy a béke szimbólumának tekinthető, éppen ma 150 éve született Mahátma Gandhi, India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja a játékban a legnagyobb hadúr és nukleáris agresszor az összes vezető közül. Az eleinte rejtett hibából adódó anomália később belsős poénként maradt a játékban, így Gandhi kedvére szórhatta az atombombákat a világra.

De miért lett Gandhi az életében képviselt értékekkel ellentétben egy atombombákat lövöldöző őrült a játékban? Ez nem valami durva tréfa, amit a programozók groteszken viccesnek találtak, hanem egy olyan hiba, amire a játék megalkotásánál nem gondoltak. Minden nép vezér előre meghatározott tulajdonságokat kapott különböző kategóriákban: a béke-erőszak skálán Gandhi a 0-255-ig terjedő spektrumon természetesen a lehető legbékésebb értéket, vagyis 1-et kapott.

Igen ám, csakhogy a játékban, amikor egy adott civilizáció a demokráciát választja államformájául, az agresszió-mutató 2-t esik, hogy egy picit konszolidálja a helyzetet. Gandhi 1-es értéke túlcsordult és -1-re esett, de olyan nem volt, úgyhogy a spektrum túlsó végére került, és a lehető legagresszívabb vezér lett belőle. Mivel a demokrácia adaptálása a játék időskáláján elég közel járt az atomkorszak eljöveteléhez, az addig békés együttélésre törekvő Gandhi hirtelen még azt is atommal kínálta meg, aki nem is ártott neki.

Hirdetés

71e

A Civ-rajongók éveken át átkozták Gandhit, mire kiderült, hogy mi is a probléma. És hogy a poén ne csak azoké legyen, akik játszottak az eredeti, 1991-ben még pár floppy lemezen elférő verzióval, a sorozat későbbi darabjaiban ugyan kiküszöbölték az agressziót szülő hibát, de belsős poénként megtartották Gandhi atommániáját. A Civilization V-ben például <a href="http://i.stack.imgur.com/gZHSZ.png" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/02/gandhi_es_az_atomfegyverek_a_civilization_jateksorozatban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …