2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért vonzódnak a rovarok a fényhez?

Hirdetés

Miért vonzódnak a rovarok a fényhez?

Ki ne ismerné a bosszantó élményt, amikor besötétedik, és a nyitva hagyott ablakon beözönlő bogarak őrült keringőbe kezdenek a lámpa fénye körül. Ugyanennek a 18+-os változata a tábortűzben elevenen elégő rovarok haláltánca. De mi értelme ennek a viselkedésnek? Bár egyértelmű konklúzió a mai napig nincs, több lehetséges magyarázat is ismert.

A fényre válaszreakcióként adott mozgásnak neve is van, ez a fototaxis. Pozitív fototaxis esetében az adott élőlény a fényforrás irányába mozog, ilyen számtalan rovar, de például a fotoszintézist végző és a Nap felé növő növények is. (A pozitív kitételből már sejteni lehet, hogy létezik negatív fototaxis is, ezt produkálják például a fény elől menekülő csótányok.)

A legvalószínűbb tudományos magyarázat a magukat ész nélkül a lámpára vető kamikazerovarok viselkedésére, hogy a mesterséges fényforrások összezavarják a belső navigációs rendszerüket. Amíg csak természetes fények voltak, az éjszakai rovarok ezek alapján tájékozódtak, a mozgásukat annak a fényforráshoz viszonyított szöge határozta meg. A kényelmes távolságban elhelyezkedő Holddal és a csillagokkal szemben azonban a gyertya vagy a lámpa túl közel van, így nagyon gyorsan változik a rovarok relatív pozíciója is. Mivel pillanatok alatt elhagyják a fényforrást, kénytelenek visszafordulni, hogy tartani tudják a repülési szöget, ebből viszont az lesz, hogy szerencsétlenek csak körbe-körbe keringenek.

Hirdetés

Ennek a teóriának egy leágazása, hogy a fényt észrevevő rovarok azt hihetik, hogy ha a fényforrás tisztán látható, zavartalan lehet az arrafelé vezető út is, így a könnyű útvonal reményében arra indulnak el – hogy aztán az égőnek ütközve nagyot koppanjanak.

Ezzel a magyarázattal viszont több probléma is van. Egyrészt a lámpák ugyan viszonylag új civilizációs vívmányok, ember által használt mesterséges fény viszont már évezredek óta keseríti a rovarok életét – ők meg cserébe a fényhasználó emberekét –, hogy azt hihetnénk, a természetes kiválasztódás már rég leszámolt volna a pozitív fototaxissal. Másrészt egyáltalán nem minden fényhez vonzódó rovarról mondható el, hogy a holdfényt használná GPS-ként.

Egy másik elképzelés szerint a megkergült állatok valójában csak a virágokat keresik. Mivel sok virág UV-fényt bocsát ki, a rovarok azokhoz a mesterséges fényforrásokhoz vonzódnak igazán, amelyek szintén bocsátanak ki fényt ebben a tartományban is.

A legviccesebb (legszomorúbb?) magyarázat, hogy a hím molylepkék például azért spurizhatnak a lámpa felé, mert a nőstény társuknak nézik. Az infravörös gyertyafényről például sikerült is kimutatni, hogy az vannak közös frekvenciái a nőstény molyok hormonja, az enyhén foszforeszkáló feromon által kibocsátott fénnyel. Ez a teória ugyanakkor némileg ellentmond az előzőnek, amely éppen arról szólt, hogy a rovarok inkább az UV-fényhez vonzódnak, még a nagyobb hullámhosszú, például infravörös fényhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2018/11/01/miert_vonzodnak_a_rovarok_a_fenyhez/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Noha messze nem a Titanic katasztrófájában haltak meg a legtöbben a tengeren, a hajó mégis …