2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért volt globális lehűlés a 2. világháború után?

Hirdetés

Miért volt globális lehűlés a 2. világháború után?

Ha valaki ránéz a világ globális átlaghőmérsékletének 20. századi alakulását mutató grafikonra, elég fura dolgot lát a görbén: a stabilan emelkedő vonal a második világháború alatt és után meredeken beszakad, és csak a nyolcvanas évekre éri el újra az 1940-es szintet, hogy aztán menjen is tovább felfelé, mintha nem lenne holnap:

dn11639-2 800?width=800

Mi a fene történhetett a második világháborúban (ami az elsőben látványosan hiányzott), aminek ilyen nagyszabású következménye volt a klímára? Nehéz nem azonnal az atombombára asszociálni, de ez tévút, Hirosimának és Nagaszakinak nem volt semmilyen hatása a klímára. A valódi magyarázatban van kén, vulkánkitörés, savas eső és banális méréstechnikai hiba is.

Hirdetés

Kénes helyzet

A háború után felpörgő és a környezetvédelmi aggályokat még hírből sem ismerő ipar brutális mennyiségű kén-dioxiddal kezdte el telepöfékelni a Föld légkörét. Ez a gáz többek között nem túl jó minőségű fosszilis üzemanyagok elégetésénél szabadul fel, a fémipar melléktermékeként jön létre, a vegyipar is használja, és mellékesen eléggé mérgező. Az atmoszférában az oxigénnel és a vízpárával reakcióba lépve kénsav (H2SO4), és szulfát (SO4) képződik belőle. Előbbi sem túl egészséges – emlékeznek még a hetvenes-nyolcvanas évek nagy savasesőparájára? Na az főként emiatt volt. De most nekünk a szulfát a fontosabb, ami a légkörben aeroszol formát vesz fel, a részecskék szétszórják a napfényt, és annak egy része visszapattan a világűrbe, ahonnan jött – így végső soron a kén-dioxid hűti a Földet. (Ez persze súlyos kémiai és fizikai egyszerűsítés volt, de a lényeg nagyjából ez.)

Az ipari kibocsátás megugrásához hozzájött még az indonéziai Mount Agung vulkán kitörése is 1963-ban, ami annyi kén-dioxidot tolt az atmoszférába, hogy önmagában 0,5 fokkal csökkentette a hőmérsékletet ideiglenesen.

Mindez elég volt ahhoz, hogy lecsökkenjen pár tized fokkal a globális átlaghőmérséklet, és csak évtizedek alatt melegedjen vissza, miután az emberiségnek volt annyi esze, hogy a kén-dioxid-szennyezést törvényekkel és nemzetközi egyezményekkel visszaszorítsa. Azóta a fő szennyezőanyag a szén-dioxid, ami az üvegházhatás miatt melegíti a Földet, és a lecsökkentése sokkal keményebb dió, mint a kén-dioxidé volt.

A vödör az oka mindennek

Pár évtizeddel később aztán kiderült, hogy az a bizonyos lehűlés nem is volt olyan jelentős, mint a grafikon mutatja. Mindig is gyanús volt a tudósoknak 1945-ben egy hirtelen, szinte egyik napról a másikra beütő 0,3 fokos csökkenés az adatokban, amit a tengervíz lehűlése okozott. Csak 2008-ban jöttek rá a kutatók, mi is volt ennek az oka. A tengerek hőmérsékleti adatait hagyományosan brit hajók mérték, ezt aztán a háború alatt az amerikaiak vettek át […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/15/globalis_lehules_a_2._vilaghaboru_utan_klima_klimavaltozas_atombomba_savas_eso_ken-dioxid_hibas_meres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …