2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért törölte le a BBC 20 évnyi saját archívumát?

Hirdetés

Miért törölte le a BBC 20 évnyi saját archívumát?

A brit BBC a világ egyik legismertebb tévécsatornája, amire világszerte példaként mutogat mindenki, hogy na ilyennek kellene lennie egy rendes közszolgálati tévének. A híres etikai kódextől a fantasztikus természetfilmekig, David Attenborough-tól a Top Gearen át a Monty Pythonig egy csomó élő (és sajnos néhány már nem élő) legendát köszönhetünk a BBC-nek.

Ennek tükrében elég meglepő, hogy hogyan bánt a körülrajongott bezzegcsatorna a saját archívumával évtizedeken keresztül: kíméletlenül letörölte, mondván, minek az. Ráadásul arra hivatkozva, hogy az adófizetők pénzéből élnek, felelősen kell gazdálkodniuk, az a sok archív felvétel meg csak viszi a pénzt és foglalja a helyet. A legdurvább pedig az az egészben, hogy ez vagy húsz éven át senkit nem zavart. Mintha az HBO a Trónok harca egyes részeit egyszerűen törölné, miután lementek adásba, és onnantól nem lennének meg sehol, csak a nézők emlékeiben. (Azt most hagyjuk, hogy az utolsó évaddal kapcsolatban esetleg visszahozhatták volna ezt a szokást, senki nem ejtene érte könnyeket.)

v

Hirdetés

GettyImages-90110683

Fotó: Peter Trulock / Getty Images Hungary

Hogy megértsük a mai szemmel teljesen abszurd eljárást, látnunk kell, hogy a hőskorban a tévézés egészen másképp működött mint ma. A BBC ugyan még 1936-ban indult, de aztán a világháború alatt nem üzemelt (a technikai személyzet kellett a hadseregnek), és csak az ötvenes években kezdett igazán elterjedni a tévénézés Angliában. A tartalom leginkább a korabeli rádiókéra emlékeztetett: hírműsorok, tévéjátékok adták a nagyját, utóbbi valami olyasmi volt, mint egy élő színházi közvetítés. Ha nagy volt a siker és a tévé megismételte az adást, összehívták újra a stábot, és a színészek eljátszották az egészet újból.

Igazából fel sem merült, hogy a műsorokat rögzíteni kéne az utókor számára, így a filmtekercseket és kazettákat, amin az adások anyaga volt, a takarékosság jegyében újrahasznosították: törölték, majd rávették az újabb adásokat.

Ez volt a szokás még az 50-es években indult korai tévésorozatoknál is. A filmes nyersanyag elég drága volt, és az egyes produkcióknak a saját büdzséjükből kellett megvenni, így hát logikus spórolási út volt a már elkészült és adásba ment epizódokat felülírni az újakkal. Mivel egy epizódot legfeljebb egyszer ismételt a BBC (többre igény se volt nagyon, és ez volt a standard szerződésben is a színészekkel), csak azért érte meg megtartani bármit pár hétnél tovább, hogy hátha sikerült eladni egy külföldi tévécsatornának.

A helyzet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/26/miert_torolte_le_a_bbc_20_evnyi_sajat_archivumat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …