2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért szeretjük, ha kikap az esélyesebb csapat?

Hirdetés

Miért szeretjük, ha kikap az esélyesebb csapat?

Minden nagyobb sportesemény során előkerülnek a szélkakasszurkolók, akik valahogy mindig az esélyesebb csapatnak drukkolnak. Hiába tűnik úgy, hogy ők vannak többségben, a tudomány jelenlegi állása szerint a legtöbb ember két számára kevésbé fontos vagy ismeretlen csapat közül inkább a kevésbé esélyesnek szurkol.

Hirdetés

Már több tanulmány is ugyanerre a következtetésre jutott. 1991-ben egy kutatás során 122 egyetemistát arról kérdeztek, hogy két fiktív csapat közül melyiknek szurkolnának a rájátszások alatt, ha nem kötődnek egyik csapathoz se, de tudják, hogy az A csapatot mindenki sokkal esélyesebbnek tartja. A diákok 81,1 százaléka (122-ből 99) a B csapatot jelölte meg. A következő kérdés az volt, hogy melyik csapatnak szurkolnának, ha tudnák, hogy a kevésbé esélyesnek tartott B csapat megnyerte az első három meccset. A 99 B-szurkolónak a fele, 49-en átpártoltak az A csapathoz, hiszen az vált esélytelenebbé. Ebből a 49-ből csak 44-en válaszoltak a harmadik kérdésre, ami az volt, hogy ha mind a két csapat három-három meccset nyerne meg, melyiknek szurkolnának a döntőben. A 44-ből 37-en visszaváltottak a B csapatra.

Egy 1980-as felmérés is hasonló eredményeket hozott. Arról kérdezték az utca emberét, hogy inkább Ronald Reaganre vagy Jimmy Carterre szavazna. Mikor az emberek azt hitték, hogy Carter vezet, akkor sokan Reaganre szavaztak volna, fordított esetben pedig Carterre.

Több elmélet is létezik, ami megmagyarázhatja a jelenséget. Az egyik szerint a káröröm motiválja az embereket: szeretjük, ha másnak rossz, így egy esélyes csapat veresége kifejezetten jó érzést kelt bennünk. Nagyjából ugyanazért, amiért az jó érzést kelt bennünk, ha a saját kedvenc csapatunk riválisa szenved vereséget. Ezt igazolja az a kísérlet is, amiben baseballszurkolókkal olyan klipeket nézettek meg, amiken a rivális csapat kikap. A szurkolók fMRI-jén jól látható volt a ventrális striátum nevű agyterület aktivitása, ami a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/11/sport_szurkolas_eselytelen_csapat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …