2019. szeptember 21., szombatMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért pislognak olyan ijesztően keveset a kisbabák?

Hirdetés

Miért pislognak olyan ijesztően keveset a kisbabák?

Egy egészséges felnőtt percenként átlagosan 10-15 alkalommal pislog. A pislogás funkciója közismert: vékony könnyréteggel vonja be a szem felszínét, hogy védje azt, és az esetlegesen odakerült szennyeződést, porszemeket és hasonlókat eltakarítja, mint az autó ablaktörlője. A csecsemők ezzel szemben zavarbaejtően keveset pislognak, az átlag percenként kettő. Ez elég kevésnek hangzik már elméletben, hát még ha kipróbálja, mennyi ideig bírja akaratlagosan pislogás nélkül.

Hirdetés

Oké, adok egy kis időt, próbálja ki. Az animgifen a kisgyerek 15 másodpercenként pislog (vagyis még mindig kétszer olyan sűrűn, mint a valóságban!), tudja tartani vele a tempót?

d.gif

Fotó: Index

Na, milyen volt? Nem éppen kellemes élmény, ugye? A farkasszemnézés világrekordere (igen, tényleg van ilyen) 42 percig bírta, és a csúcsdöntéskor 35 percnél azt mondta, olyan érzés, mintha éppen a szemgolyójára kapna tetoválást.

Szóval pislogni muszáj, a kisbabák mégis alig-alig művelik. És a kisgyerekek sem; nagyjából 13-14 éves korra érjük el a felnőtt pislogási frekvenciát.

De miért?

A pislogást az idegrendszerünk a dopamin nevű neurotranszmitterrel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/10/miert_pislognak_olyan_ijesztoen_keveset_a_kisbabak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg ugyanazok a tudósok riogatnak felmelegedéssel, akik a 70-es években jégkorszakot jósoltak?

Tényleg ugyanazok a tudósok riogatnak felmelegedéssel, akik a 70-es években jégkorszakot jósoltak?

 Persze, most megy a rémisztgetés a globális felmelegedéssel, de nézzük csak meg a pár évtizeddel …