2020. június 3., szerdaMa Klotild napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2020.06.03. Klotild Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért mennek a Guinness sörben lefelé a bubik?

Hirdetés

Miért mennek a Guinness sörben lefelé a bubik?

Nem kell ahhoz nagy sörrajongónak lenni, hogy tudjuk, a szénsavas italokban (ahogy minden köznapi folyadékban), a buborékok a pohár alján keletkeznek, és a felszín felé, tehát fölfelé mozognak. Ha még emlékszünk az általános iskolai fizikaórákra, akkor könnyűszerrel meg is tudjuk magyarázni, hogy miért van ez. A szénsav szén-dioxiddá és vízzé bomlik el, a szén-dioxid gáz halmazállapotú, ilyenformán a sűrűsége alacsonyabb, mint a folyadéké. A kevésbé sűrű anyagok felemelkednek, míg a nehezebbek lesüllyednek. Probléma megoldva.

Csakhogy itt van a Guinness, talán a leghíresebb ír sör. Amint az alábbi animgifen is látszik, a Guinness valószínűleg nem értesült a fent leírt fizikai törvényszerűségről, hiszen egyértelmű, hogy a pohár falának belső felülete mentén a buborékokból álló selymes hab lefelé süllyed. Mi ez, antigravitáció? Nem, hanem pszeudo-guinnessi folyadék, ahogy az IgNobelre hajtó fizikusok elnevezték.

giphy-5.gif

Hirdetés

A Guinness-buborékok süllyedésének rejtélye már jó ideje foglalkoztatja a kocsmába járó embereket és a fizikusokat is (illetve ezek közös halmazát). Az talán nem meglepő, hogy a tudományterület legnagyobb specialistái ír egyetemeken dolgoznak, mint például William Lee, a Limericki Egyetem alkalmazott matematikusa. Ő és munkatársai már 2012-ben leírták a jelenség általuk valószínűsített mechanizmusát. Így nyilatkozott akkor motivációikról:

A süllyedő buborékok jelensége azért foglalkoztatott minket, mert a péntek esténként rendszeresen iszunk Guinnesst a matematikaszemináriumok után. Tudtuk, hogy már mások is vizsgálták mindezt […], de az elméletben hiányosságok voltak. Nem volt világos, hogy hogyan alakul ki ez a körkörös áramlás.

Kutatásaik alapján megállapították, hogy a sörös pohár falának lejtése a fő tényező, ami a buboréksüllyedést okozza. A tipikus Guinness-pohár fölül szélesebb, majd a fala összeszűkül, és alul kisebb az átmérője. Amikor a kísérletek során egy egyszerű hasáb alakú edényt hasonló szögben döntöttek meg, mint a Guinness-pohár szűkülése, azt tapasztalták, hogy abban is kialakult a döntés irányába eső oldal mentén a buborékok lefelé áramlása.

Kiderült, hogy a pohár közepén előírásszerűen felfelé áramlanak a buborékok,

amelyeket a fal mentén lefele áramló folyadék ragad magával, és visz újra a mélybe. Ahhoz, hogy ez a körforgás kialakuljon, az kell, hogy a pohár befele szűküljön, tehát a felszín felől áramló folyadék lejtőn tudjon végiggördülni. Persze, ha csupán a pohár fala okozná a jelenséget, minden szénsavas italnak hasonlóképpen kellene viselkednie, a süllyedő buborékok mégis szinte kizárólag a Guinness-ről ismertek. Mi teszi különlegessé ezt a sört?

A Guinness habzását a legtöbb sörtől eltérően nem a szén-dioxid, hanem a nitrogén okozza. Noha szénsavat is tartalmaz (a többi sörféléhez képest sokkal kevesebbet), 1959 óta nitrogént adnak a sörhöz, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/08/a_guinnes_sorben_miert_mennek_lefele_a_bubik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

46 ezer éves régészeti lelőhelyet és szentélyt tett tönkre egy ausztrál vasbánya

46 ezer éves régészeti lelőhelyet és szentélyt tett tönkre egy ausztrál vasbánya

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …