2019. július 23., keddMa Lenke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.23. Lenke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért mennek a Guinness sörben lefelé a bubik?

Hirdetés

Miért mennek a Guinness sörben lefelé a bubik?

Nem kell ahhoz nagy sörrajongónak lenni, hogy tudjuk, a szénsavas italokban (ahogy minden köznapi folyadékban), a buborékok a pohár alján keletkeznek, és a felszín felé, tehát fölfelé mozognak. Ha még emlékszünk az általános iskolai fizikaórákra, akkor könnyűszerrel meg is tudjuk magyarázni, hogy miért van ez. A szénsav szén-dioxiddá és vízzé bomlik el, a szén-dioxid gáz halmazállapotú, ilyenformán a sűrűsége alacsonyabb, mint a folyadéké. A kevésbé sűrű anyagok felemelkednek, míg a nehezebbek lesüllyednek. Probléma megoldva.

Csakhogy itt van a Guinness, talán a leghíresebb ír sör. Amint az alábbi animgifen is látszik, a Guinness valószínűleg nem értesült a fent leírt fizikai törvényszerűségről, hiszen egyértelmű, hogy a pohár falának belső felülete mentén a buborékokból álló selymes hab lefelé süllyed. Mi ez, antigravitáció? Nem, hanem pszeudo-guinnessi folyadék, ahogy az IgNobelre hajtó fizikusok elnevezték.

giphy-5.gif

Hirdetés

A Guinness-buborékok süllyedésének rejtélye már jó ideje foglalkoztatja a kocsmába járó embereket és a fizikusokat is (illetve ezek közös halmazát). Az talán nem meglepő, hogy a tudományterület legnagyobb specialistái ír egyetemeken dolgoznak, mint például William Lee, a Limericki Egyetem alkalmazott matematikusa. Ő és munkatársai már 2012-ben leírták a jelenség általuk valószínűsített mechanizmusát. Így nyilatkozott akkor motivációikról:

A süllyedő buborékok jelensége azért foglalkoztatott minket, mert a péntek esténként rendszeresen iszunk Guinnesst a matematikaszemináriumok után. Tudtuk, hogy már mások is vizsgálták mindezt […], de az elméletben hiányosságok voltak. Nem volt világos, hogy hogyan alakul ki ez a körkörös áramlás.

Kutatásaik alapján megállapították, hogy a sörös pohár falának lejtése a fő tényező, ami a buboréksüllyedést okozza. A tipikus Guinness-pohár fölül szélesebb, majd a fala összeszűkül, és alul kisebb az átmérője. Amikor a kísérletek során egy egyszerű hasáb alakú edényt hasonló szögben döntöttek meg, mint a Guinness-pohár szűkülése, azt tapasztalták, hogy abban is kialakult a döntés irányába eső oldal mentén a buborékok lefelé áramlása.

Kiderült, hogy a pohár közepén előírásszerűen felfelé áramlanak a buborékok,

amelyeket a fal mentén lefele áramló folyadék ragad magával, és visz újra a mélybe. Ahhoz, hogy ez a körforgás kialakuljon, az kell, hogy a pohár befele szűküljön, tehát a felszín felől áramló folyadék lejtőn tudjon végiggördülni. Persze, ha csupán a pohár fala okozná a jelenséget, minden szénsavas italnak hasonlóképpen kellene viselkednie, a süllyedő buborékok mégis szinte kizárólag a Guinness-ről ismertek. Mi teszi különlegessé ezt a sört?

A Guinness habzását a legtöbb sörtől eltérően nem a szén-dioxid, hanem a nitrogén okozza. Noha szénsavat is tartalmaz (a többi sörféléhez képest sokkal kevesebbet), 1959 óta nitrogént adnak a sörhöz, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/08/a_guinnes_sorben_miert_mennek_lefele_a_bubik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az űrhajós, aki allergiás volt a Holdra

Az űrhajós, aki allergiás volt a Holdra

Támogatóinknak köszönhetően Vas és Zala megye több mint 50 települését mutattuk be. A holdra szállás …