2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért létezik egyáltalán a bölcsességfog?

Hirdetés

Miért létezik egyáltalán a bölcsességfog?

A bölcsességfoggal bizonyára sok olvasónknak gyűlt már meg a baja, akinek meg még nem, könnyen lehet, hogy majd meg fog. De mi értelme egy (illetve négy) olyan fognak, ami többet árt, mint amennyi haszna van?

Hirdetés

Kezdjük azzal, hogy melyik és milyen fogakról is van szó. A fogsorunk különböző típusú, ezért más-más feladatra alkalmas fogakból áll: a harapásra specializált metszőfogakból, a tépést biztosító szemfogakból, a darabolásra hivatott kisőrlőkből és a legnagyobb rágómunkát végző nagyőrlőkből. Az alsó és a felső fogsorban is található hátul két-két pár nagyőrlő. A bölcsességfogak tekinthetők a harmadik szett nagyőrlőnek, így nemcsak időben, hanem elhelyezkedésüket tekintve is ezek a legutolsók a sorban.

A fogak fejlődésének is megvan a maga menetrendje, a tejfogak után szép sorban érkeznek a különféle állandó fogaink. Az első nagyőrlők például 6, a másodikak pedig 12 éves kor körül bújnak elő. A bölcsességfogak is a többi foghoz hasonlóan alakulnak ki, csak jóval később: míg a második nagyőrlők már hároméves kor körül növekedésnek indulnak, a bölcsességfogak legkorábban ötévesen, de ez akár tizenöt éves korig is húzódhat. És még ennél is sokkal később, átlagosan 17-25 éves kor között bújnak csak elő, sőt ez adott esetben még jóval idősebb korra is tolódhat. (A népi nevüket is innen kapták, hiszen a közfelfogás szerint bölcsebbek is nagyjából ilyentájt, a felnőttkor elérésével leszünk.)

Nemcsak az embernek, hanem más emberszabásúaknak is vannak bölcsességfogaik, ez is jelzi, hogy evolúciós örökségről van szó. Ezek a nagy, masszív és erős őrlőfogak eredetileg azért alakultak ki, mert az őseinknek a mainál jóval nagyobb szükségük volt olyan fogakra, amelyek bírták a nehéz rágómunkát, hogy meg tudjanak birkózni a táplálékukat jelentő durva húsokkal és nyers növényi táplálékokkal.

shutterstock 162474794

Ma már vígan meglennénk nélkülük, egyes kutatók szerint mégse érdemes arra várni, hogy az evolúció majd szépen kikoptatja őket. Na nem azért, mert ne volnának nélkülözhetők, egyszerűen csak nem okoznak akkora problémát, hogy megérje az erőfeszítést az eltüntetésük. Mások szerint könnyen lehet, hogy mégis el fognak tűnni, de a fogműtét időpontját még akkor se érdemes lemondani, ha inkább nekik hiszünk, mert az evolúciós változások emberi léptékkel beláthatatlanul hosszú ideig tartanak.

Na de mi is a baj a bölcsességfoggal?

Jobb esetben az égvilágon semmi. Kis szerencsével bármiféle komplikáció nélkül kibújik, szépen beáll a sorba a többi fog mögött, és gond nélkül használható, sőt eredeti rendeltetésének megfelelően jó hasznát vehetjük. Elég […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/14/bolcsessegfog_fog_orlofog_nagyorlo_fogaszat_foghuzas_evolucio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …