2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért lesz karikás és táskás az ember szeme?

Hirdetés

Miért lesz karikás és táskás az ember szeme?

A szem alatt megjelenő sötét karikák és táskák a legtöbb embernek egyet jelentenek a fáradtsággal, kialvatlansággal, de sokan valamilyen betegség előjeleként tekintenek rá. Ilyesmiket senki sem akar látni a tükörben a szemei alatt, és ennek a szépségipar örül a legjobban, mert az emberek egy része képes nagyon sok pénzt áldozni arra, hogy ne higgyék azt róla, hogy hosszúra nyúlt az előző éjszaka. Pedig a sötét karikákat elég sok minden okozhatja,

Hirdetés

és a kialvatlanság pont nincs a listában. 

A sötét karika vagy a táskás szem nem a hivatalos megnevezés, ha legközelebb egészen pontosan szeretné megnevezni, a periorbitális hiperpigmentáció a megfelelő kifejezés rá, és jó ha tudja, hogy a bőrgyógyászok körében ennek a kutatása nem a legnagyobb prioritás. Többségük az egészre inkább esztétikai problémaként tekint, mintsem komoly egészségügyi gondként, ezért kevés kutatás szól a megoldásokról is. 

A korral (is) jár

Azt tudni kell, hogy a szem alatt nagyon vékony a bőr, így szimplán a mögötte lévő véredények vagy izmok is okozhatják, hogy sötétebbnek tűnik a szem alatti terület. Ezt mondta Hayley Goldbach, a UCLA bőrgyógyász professzora is a BBC-nek. Amikor valaki azzal keresi fel, hogy karikásak és táskásak a szemei, szereti megvizsgálni jobban a bőrt, mert lehet, hogy az árnyék esik rá úgy, lehet, hogy sötétebb pigmenteket lehet találni a szem környékén, vagy erek futnak azon a környéken, és az is lehet, hogy a bőr rugalmasságával van probléma. 

GettyImages-1151747912

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A szem, az orrnyereg és az orca közötti területen van egy kis kanyar, ez irányítja a könnycseppeket az arc szélére. Ahogy öregszik az ember, a szövetekben végbemenő változás miatt ez a kanyar is változik, beesettebb lesz, és mint egy optikai illúzió sötétebbnek tűnik a bőr is, mert úgy veri vissza a fényt. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/09/taskas_karikas_szem_kialakulasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

A független újságírás védelem: a hatalmasságok nem csinálhatnak velünk amit csak akarnak. Támogass te is! …