2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért kell tengerész-egyenruhát hordaniuk az iskolás lányoknak?

Hirdetés

Miért kell tengerész-egyenruhát hordaniuk az iskolás lányoknak?

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

A matrózblúzról mindenkinek vannak emlékei, aki a hatvanas években volt iskolás lány. Akkoriban teljesen általános volt a kék csíkos gallérú fehér ing, mint a lányok kötelező iskolai ünneplője. A későbbi évtizedekben kissé visszaszorult, de az utóbbi években megint terjedőben van. A patinás iskolák hagyományaikhoz ragaszkodva követelik meg a viseletet tanulóiktól, míg a többi intézmény külsőségeiben a patina látszatát igyekszik kelteni az előkelőnek tartott matrózblúz kötelezővé tételével.

Hirdetés

De miért matróz? És miért csak a lányoknak?

Japán iskolás lányok

Japán iskolás lányok

Fotó: Wikipedia

Magyarország viszonylag csekély tengerhajózási hagyományokkal rendelkezik, ennek ellenére a modern matrózblúz (távolról) a brit tengeri flotta tengerészeinek 19. századi díszegyenruhájára hajaz. Ráadásul női tengerészek nem is léteztek abban a korban. Magyarországon kívül csak Japánban, illetve kisebb mértékben a többi délkelet-ázsiai országban elterjedt a matrózblúz iskolai használata, és ez csak még rejtélyesebbé teszi a szokást.

Franz Winterhalter: Albert Eduárd walesi herceg (1846)

Franz Winterhalter: Albert Eduárd walesi herceg (1846)

Fotó: Wikipedia

A matrózblúz eredete a 19. század közepéig vezethető vissza, amikor az első azonosítható elődjét bevezették a brit királyi haditengerészet matrózainál. Sohasem volt általános a mindennapi viselése, főként ceremoniális alkalmakkor, például katonai díszszemléken viselték, bár bizonyos elemei a rendes szolgálati egyenruhában is megjelentek.

Elsősorban a leginkább felismerhető tartozékának számító kék gallér, mely hosszan ráfekszik a hátra, illetve a vállakra. A legenda szerint ez nem pusztán esztétikai célt szolgált. Minthogy a tengerészeknek folyamatosan a szeles, esős, sós tengeri levegőben kellett szolgálatot teljesíteniük, a hajuk rendkívül rossz állapotban volt.

A viszontagságok ellen zsíros pomádéval próbáltak védekezni, amely azonban nyomot hagyott egyenruhájukon. Az elmélet szerint a gallér az egyenruha tisztaságát lett volna hivatott megóvni a zsíros hajkenőcstől. Kétséges, hogy mennyi igaz mindebből, hiszen ez azt feltételezné, hogy a tengerészek egyenruhája egyébként makulátlanul tiszta maradt mindvégig.

Mindenesetre a brit tengerész-egyenruha ismertté vált az egész világon, és azt számos ország tengerészete le is másolta. Viszont valószínűleg nem innen terjedt át az iskolai ünnepségek világába, hanem az úri gyerekek ruhatárából.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/02/13/miert_kell_tengeresz-egyenruhat_hordaniuk_az_iskolas_lanyoknak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jelentősen csökkent a légszennyezettség mértéke Spanyolországban is

Jelentősen csökkent Spanyolország légszennyezettségének mértéke a kijárási korlátozások és a gazdasági tevékenység csökkenése miatt a …