2020. január 23., csütörtökMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért jó szurkolni?

Hirdetés

Miért jó szurkolni?

EB 2020: legutóbb 1966-ban győztünk le vb-döntőst tétmérkőzésen

Hirdetés

Nemzeti Sport, 2019

Női vb.sel.: a magyar válogatott ukrajnai vereséggel zárt

Nemzeti Sport, 2018

Látszik a különbség a két cím között, igaz? Ha nyer a csapat, akkor mi győzünk, ha kikap, akkor ők veszítenek. Egy lelkes szurkolónak nem mindegy, hogy a kedvenc csapata hogyan teljesít, többek között azért sem, mert annak komoly hatása van az agyára.

Az előbbi példa remekül illusztrálja a szurkolói lét több elemét is. Látszik, hogy amikor nyer egy magyar sportoló vagy csapat, akkor az minden magyar sikere. Robert Cialdini, az Arizonai Egyetem professzora állt elő a mozaikszóval, ami ezt a jelenséget írja le: BIRG, azaz Basking In Reflected Glory. Ez azt jelenti, hogy valaki a győztes dicsőségében sütkérezik, pedig neki nem is volt köze az eredmény eléréséhez.

00

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ennek persze megvan az ellenpárja is, amit a kutatók CORF-nak (Cutting Off Reflected Failure) kereszteltek el, ami nagyjából a kedvencünk kudarcától való elhatárolódást jelenti. Ezt tükrözi a második cím a sportújságból.

A Mi sikerünk, az Ő kudarcuk.

Ez a mi-ők dinamika másképp is előfordul a szurkolóknál: ugyanazt a csapatot támogatjuk, mind egy nagy család vagyunk. Ha valaki a IX. kerületben jár talpig zöld-fehérben, nagy eséllyel leáll beszélgetni idegenekkel, amit amúgy nem feltétlenül tenne meg. A csapat közös szeretete összehozza az embereket. Hasonlóan, ha egy meccsen leül a saját csapata szurkolói oldalára, gyakorlatilag barátokkal van körülvéve. Csak a nevüket nem tudja, vagy bármi mást róluk.

Ma rosszak, bezzeg régen jók voltunk

Ez persze azzal is járhat, hogy csak azért, mert valaki az Újpestnek szurkol, automatikusan előítéletes lesz egy Fradi-szurkolóval szemben. Daniel Wann, a Murray State Egyetem professzora és Rick Grieve, a Western Kentucky Egyetem tanára 148 szurkolót faggattak ki egy meccsről kifelé jövet. Először arra kérték őket, hogy értékeljék a saját csapatuk szurkolóinak a viselkedését, majd azt, hogy értékeljék az ellenfél szurkolóit. Főleg a győztes csapat támogatói voltak hajlamosak a másik csapat viselkedését rosszabbnak beállítani, mint a sajátjukat. Mindenki az ellenfelet tartotta kevésbé jól neveltnek, ami a csoporton belüli torzítás tökéletes illusztrációja.

Nagyon úgy tűnt, hogy az ellenfél befeketítésével a saját önbizalmukat igyekszenek erősíteni. »Nemcsak jobb az én csapatom, de a másiknak még a szurkolói is bénák«

– mondta Grieve.

IMG 1932

Fotó: Szilli Tamás

Azonban amikor a saját csapatuk veszít, a szurkolók általában inkább hárítják a felelősséget: torzított képük van a bíróról, az ellenfélről vagy annak szurkolóiról. Mivel a csapat a hardcore rajongók indentitásának alapvető eleme, ők még hajlamosabbak hárítani. Még az esemény is teljesen máshogy élhet az emlékeikben, mint ahogy a valóságban megtörtént. A régi szép idők mindig jobbnak tűnnek, <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/18/szurkolas_pszichologia_sport/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

Az igazság ismerete nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Ez a lehetőség mindenkinek jár. Támogass …