2020. június 3., szerdaMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2020.06.03. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért hallgat mindenki borús zenét, amikor szomorú?

Hirdetés

Miért hallgat mindenki borús zenét, amikor szomorú?

Valószínűleg nem mondok újat, ha azt állítom, szerintem a legtöbben a hangulatuk szerint választanak zenét. Így vannak ezzel például a filmek is, amikben olyankor, mikor a főszereplő megkapja álmai munkáját, vagy felveszik egyetemre, általában pörgős, vidám háttérzene szól, de amikor a gyász vagy az általános szomorúság belép a képbe, azonnal megy a Sound of Silence.

Egy 2011-es tanulmány is azt vizsgálta, hogy vajon miért hallgatunk legnagyobb bánatunkban olyan dalokat, amik megríkatnak. Az ír Limericki Egyetem kutatói hatvanöt 18 és 66 év közötti felnőttel töltettek ki online kérdőívet, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy milyen zenét hallgattak, miután valamilyen negatív élmény érte őket. Mivel ez akkoriban még nem volt egy sűrűn kutatott terület, kvalitatív megközelítéssel vizsgálták a válaszadók leírásaiban visszatérő elemeket.

Annemieke Van den Tol és Jane Edwards két ilyen visszatérő tematikát találtak a válaszokban. Az egyik, hogy milyen célból választották a szomorúbb melódiákat, a másik pedig, hogy maga a zene milyen funkciót tölt be.

Hirdetés

Az egyik oka a zenehallgatásnak a vágy, hogy jobban megnyíljanak az egyes érzelmek előtt. Az emberek olyan zenéket akartak hallgatni, ami passzolt a lelki állapotukhoz, és azzal, hogy szomorúbb dalt hallgattak, könnyebben elfogadták és feldolgozták a negatív érzelmeiket. Ez az észrevétel is azt igazolja, hogy inkább a jelenlegi lelki állapotunk befolyásolja a hallgatott zenét, mint az állapot, amiben lenni szeretnénk.

Egy másik ok az, hogy az emlékeket, a memóriát noszogassák a zenével. Volt olyan válaszadó, aki azért választott egy-egy dalt, mert egy elhunyt szerette nagy rajongó volt, és ezzel a nosztalgikus múltba révedéssel könnyebben átvészelt nehezebb időszakokat.

Néhányan azért választottak bizonyos dalokat, mert egyszerűen az jobban tetszett nekik, nem azért, hogy elmélyüljenek bánatukban vagy a múltba révedhessenek. Az utolsó ok, amit felfedeztek az, hogy

sok szomorúbb dal szövege magában foglal egy pozitív, reményteli üzenetet, és ez hosszú távon felvidítja a hallgatót.

GettyImages-1023132680

Fotó: Sebastian Gollnow / Getty Images Hungary

A zene többeknek egy eszköz volt, hogy megríkassák magukat, amitől felszabadultak kicsit. Másoknak a szomorú dalszövegek azt jelentették, hogy nincsenek egyedül, több embertársuk is hasonló problémával küzd. Ugyanakkor vannak szituációk, amikor a csend, a hallgatás elviselhetetlen, de ugye lehetetlen valami vidám nótát berakni. Ilyenkor a sokkal inkább odaillő lassabb, morózusabb dalok képesek elterelni a figyelmet a magányról és a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/05/szomorubb_zene_vidamabb_depresszio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

46 ezer éves régészeti lelőhelyet és szentélyt tett tönkre egy ausztrál vasbánya

46 ezer éves régészeti lelőhelyet és szentélyt tett tönkre egy ausztrál vasbánya

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …