2019. december 13., péntekMa Luca napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.13. Luca Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Hirdetés

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

A kőolaj és a földgáz szó szerint mozgásban tartja az emberiséget; jó ideje gyakorlatilag egyet jelentenek a pénzzel és a hatalommal, és ennek megfelelően gyakran vért is ontanak értük. Manapság ha valaki a fosszilis energiahordozókra gondol, rögtön a Közel-Kelet jut eszébe, tele olajnagyhatalmakkal. (Persze ha nem kezdünk el világszinten kevesebb fosszilis és nem megújuló energiaforrást használni, ezek a gazdag országok is komoly problémáknak nézhetnek elébe).

Hirdetés

Valójában az olaj egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk. Egy olajtársaság akár a kertünkben is fúrhatna, és jó eséllyel találna olajat, de a felhozatal költségei miatt nem érné meg nekik.

A Föld legnagyobb olajtartaléka nem is valamelyik közel-keleti országé, hanem Venezueláé. A szaúdiak és szomszédaik nagy szerencséje nem az, hogy sok olajuk van, hanem hogy ez a sok olaj könnyen hozzáférhető.

De mi ennek az oka? Kissé leegyszerűsítve: amikor egy területen sok élőlény hal meg, sok szerves anyag bomlik el. Ilyenkor szénhidrogének szabadulnak fel, <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/19/miert_van_sok_olaj_a_kozel-keleten/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

A független újságírás olyan olvasókat jelent, akiknek számít a munkánk. Támogass te is! 1953. január …