2020. január 26., vasárnapMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért dugják ki a cápák az uszonyukat a vízből? Egyáltalán tényleg kidugják?

Hirdetés

Miért dugják ki a cápák az uszonyukat a vízből? Egyáltalán tényleg kidugják?

Ki ne látott volna vagy fél tucatnyi olyan filmet, amelyben a szereplők és a nézők versenyt rettegnek a tenger hullámai közül előtűnő cápauszony megpillantásakor? Mindenki tudja, hogy a cápa félelmetes állat, és ezt semmi nem szimbolizálja jobban, mint a habokat baljósan szelő hátúszó közeledése. Az emblematikus uszony azonban a valóságban jóval ritkábban tűnik fel a horizonton, mint a filmvásznon.

Az, hogy Hollywoodban erősen túlreprezentált a felszín felett hasító hátúszó, részben betudható a motívum erős érzelmi hatásának, illetve annak, hogy jóval olcsóbb egy uszonyt húzogatni a vízen, mint egy egész cápa modelljét élethűen elkészíteni. Az uszonytúltengés fő oka viszont inkább az, hogy a filmekben a cápák leginkább emberevő szörnyetegekként jelennek meg, márpedig a felszín közelében fürdőző embereket a felszín közelében a legcélszerűbb levadászni és elfogyasztani, ahol óhatatlanul ki fog kandikálni az a hátúszó eközben. A való életben azonban a cápák sokkal ritkábban látogatnak a felszín közelébe.

Kezdjük azzal, hogy már a cápák vérszomjára vonatkozó közhelyek is tévesek. A 370 ismert cápafaj 80 százaléka vagy nem nagyon találkozik emberekkel, vagy a fizikai adottságai nem teszik lehetővé, hogy különösebb veszélyt jelentsen rájuk (vagy nem is különösebben érdekli ez a fajta élelemforrás). A legnagyobb testű, akár bő tíz méteresre is megnövő cetcápa például nagyrészt planktonokkal táplálkozik, nem véres húscafatokkal.

Hirdetés

GettyImages-535788289

Fotó: Education Images

Ennek megfelelően igen kicsi is a valószínűsége, hogy valaki cápatámadásba haljon bele. Ennek az esélye nagyjából 1 a 3,7 millióhoz. Minden egyes cápa általi halálra jut a világban 11 tűzijátékos, 47 villámcsapásos, 762 biciklis, és 652 486 szívbetegséggel kapcsolatos haláleset – vagy hogy a víznél maradjunk: 3306 fulladás. A legfrissebb, 2018-as adatok szerint 130 ember-cápa interakció történt az évben, ebből 34-et az ember provokálta ki, és a maradékban is van még több olyan, ahol nem egyértelmű, hogy egyáltalán cápa volt-e a támadó. A cápás halálesetek átlagos száma évi 6, tavaly még ennél is kevesebb, 5 ilyen esetről tudni.

Az uszonyvillantgatás helyett a legtöbb cápafaj szívesebben úszkál a tengerfenék közelében vagy a víz közepe táján, és ha […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/02/capa_uszony_capauszony_hatuszo_capaveszely_capatamadas_felszin_vizfelszin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hmmm, van három zsák kommunális szemetem, hová is rakjam?

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/01/24/hmmm_van_harom_zsak_kommunalis_szemetem_hova_is_rakjam/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …