2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi köze Hókuszpóknak a világ első műszívéhez?

Hirdetés

Mi köze Hókuszpóknak a világ első műszívéhez?

A gonosz Hókuszpók nagyon próbálkozott, de sosem tudott túljárni a törpök eszén, néha még a saját macskája, Sziamiaú is csak röhögött a béna próbálkozásain. Eközben a Hókuszpók eredeti hangját adó Paul Winchell ha éppen nem szinkronszínész volt, találmányaival rengeteg ember életét mentette meg. Aztán kiderült, hogy az élet maga a szomorúság és fájdalom. 

Paul Winchell 1922-ben született New Yorkban, Paul Wilchinsky néven, édesanyja révén magyar gyökerekkel. Eredetileg orvos szeretett volna lenni, de le kellett mondania erről a tervéről, mert a család nem tudta finanszírozni a tanulmányait a gazdasági válság miatt. 13 évesen kezdett el színészkedéssel foglalkozni, vett a megtakarított zsebpénzéből egy hasbeszélő bábut, majd újságokban talált viccekből és saját írásokból összerakott egy kis műsort, amivel hamarosan meg is nyert egy tehetségkutatót, és több városban is turnézott az előadásával 14 évesen.

Paul Winchell Jerry Mahoney 1951

Hirdetés

Fotó: James Kriegsmann / Wikimedia Commons

A rajzfilmek sztárja

Később rádióműsort kapott, majd az 1950-es években már gyerekeknek és  felnőtteknek szóló műsora is volt az NBC csatornán. 1968-tól olyan rajzfilmkarakterek szólaltak meg a hangján, mint Gézengúz Guszti, Hókuszpók vagy a Micimackóból Tigris. Egy idő után az összes stúdió örömmel kérte fel, hogy adja hangját valamelyik karakterhez, Winchell kifejezetten keresett szinkronszínésznek számított – igaz ez azért akkoriban sem volt olyan léptékű munka, mintha klasszikus értelemben vett filmsztár lett volna. A rajzfilmek mellett előszeretettel hívták reklámokba, és még mindig rendszeresen fellépett hasbeszélőként is. 1965-68-ig futott a Winchell-Mahoney Time, a saját önálló műsora, amiben több karakternek is kölcsönözte a hangját.

Hihetetlenül újítónak számított az az ötlete, hogy szemeket és orrot fest az állára, a kamera pedig fejjel lefelé veszi a beszéd közben. Ezzel megszületett egy szürreális, mai szemmel leginkább ijesztő karakter, Mr. Goody Good, a nézők viszont imádták, és sokan otthon is ezzel szórakoztatták egymást és ismerőseiket. 

Szabadidejében barkácsolgatott és ezzel életeket mentett

Winchellnek nem mondható, hogy olyan nagyon különös hobbija lett volna, szeretett barkácsolgatni a szabadidejében. Viszont évek alatt sem mondott le arról, hogy ne csak a bábokkal és a rajzfilmes karakterekkel tegye jobbá az emberek életét. Bár az orvosi egyetemről szóló álmait fel kellett adnia, de egészségügyi tanulmányokat folytatott a Columbia Egyetemen, később kitanulta az akupunktúrát, és orvosi hipnoterápiákat is vezetett. A barkácsolgatásai pedig arról szóltak, hogy olyan találmányokat készítsen, amik jobbá teszik az emberek életét. 

Dr. Jarvik által borjakba ültetett mesterséges szív a utahi egyetem laboratóriumában 1981-ben.

Dr. Jarvik által borjakba ültetett mesterséges szív a utahi egyetem laboratóriumában […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/20/paul_winchell_hokuszpok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …