2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mégsem olyan jó a környezetnek a vászonszatyor

Hirdetés

Mégsem olyan jó a környezetnek a vászonszatyor

A műanyag szatyrok a tengerek szennyezettségének és a világ pusztulásának egyértelmű szimbólumai lettek, sokan inkább ezért vászonszatyrokkal járnak, hogy ezzel is tegyenek valamit a bolygónk megmentéséért. Most azonban úgy néz ki, hogy aki fejvesztve szórta ki a műanyagszatyrait, és lelkesen vásárolgatja a szövettáskákat, az nem hogy megmenti, de még nagyobb veszélybe sodorja a Földet. 

Ha a nejlonszatyor majdnem a legrosszabb, amit egy boltban be lehet szerezni, akkor a biopamutból készült szatyor a legrosszabb verzió, legalábbis ezt állítják most a szakemberek, akik azt vizsgálták meg, hogy milyen ökológiai lábnyomot hagy a különböző táskák előállítása. Az egyértelmű, hogy ha a lebomlás hosszát, vagy a hulladékként való megjelenést vizsgálják, akkor a műanyag szatyrok a legrosszabbak, viszont ha számításba vesszük, hogy melyik mekkora ökológiai lábnyomot hagy, változik az eredmény.

A vászonszatyor előállítása kevésbé környezetbarát mint a műanyagszatyroké, mert a gyakran pamut alapanyagú táskák előállításához sokkal több vízre és energiára van szükség. Ha a két típus lábnyomát összevetjük, akkor az derül ki egy 2011-es tanulmányból, hogy míg egy vászontáska előállítása a nulláról kezdve 271,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár; ugyanez egy nagy sűrűségű polietilén szatyorra vonatkoztatva másfél kilogramm.

Hirdetés

Hogy tisztán lássunk, ez pontosan mit is jelent, meg kell érteni a karbonlábnyom fogalmát. Ez az az érték, ami megmutatja, hogy mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár egy tevékenység, jelen esetben egy szatyor előállítása onnan kezdve, hogy a pamuthoz a gyapotot meg kell termelni. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja. Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb annak a tevékenységnek, szervezetnek vagy egyénnek a hatása az éghajlat-változásra. Azaz a nejlonszatyor előállításának a környezetre gyakorolt káros hatása a töredéke a vászonszatyorénak, amire elvileg azért térnek át az emberek, hogy óvják a környezetet.

GettyImages-80823938

Fotó: David McNew / Getty Images Hungary

Az előállítás tekintetében a vászonszatyor a lehető […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/14/megsem_olyan_jo_a_kornyezetnek_a_vaszonszatyor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …