2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mégis mi a fenét akar jelenteni az hogy fékek és ellensúlyok?

Hirdetés

Mégis mi a fenét akar jelenteni az hogy fékek és ellensúlyok?

Előfordult már, hogy kocsmai verekedés tört ki azért, mert valaki a pultot támasztva azt mondta, hogy Magyarországon leépült a fékek és egyensúlyok rendszere, mire hátulról kupán vágta egy spicces jogfilozófus, aki magából kikelve ordította: az fékek és ellensúlyok rendszere, te baromállat?! Talán nem, de nekem már volt késhegyre menő vitám arról, hogy melyik a helyes kifejezés.

Hirdetés

A Google szerint tízből kilenc magyar ember fékek és ellensúlyokat mond, és csak egy használja egyensúllyal a közkeletű kifejezést. A probléma nekem Török Gábor A lakott sziget című könyvében szúrt szemet, amikor a politológus azt írta, hogy a fékek és egyensúlyok fordulat közelebb áll ahhoz a helyzethez, amelyre vonatkozik.

A hatalmi ágak szétválasztásának koncepcióját sokan Charles-Louis de Secondathoz, ismertebb nevén Monstequieu báróhoz kötik, azonban Aritsztotelésztől Ciceról át Kantig sokan írtak már erről a témáról korábban is. A báró szerepe annyiban kiemelkedő, hogy ő írt először a végrehajtó, törvényhozó és bírói hatalom szétválasztásának szükségességéről, és arról, hogy a zsarnokság elkerülése érdekében célszerű határokat szabni a hatalomnak.

Ez egy örök tapasztalat, hogy minden ember, aki hatalmat kap, visszaél vele, addig megy el, ameddig eléri a határokat. Ki mondaná meg, még az erénynek is szüksége van határokra! (…) Azért, hogy ne éljünk vissza a hatalommal, szükséges, hogy a dolgok eloszlása által a hatalom megállítsa a hatalmat. Egy alkotmány lehet ilyen, hogy senkit se lehessen arra kötelezni, hogy olyan dolgot megtegyen, amire a törvény nem kötelezi, és csak olyanokat tegyen, amit a törvény megenged neki

– írta a filozófus A törvények szelleméről című 1748-as munkájában, amelyben egy ideális alkotmányos monarchia működéséről írt.

A Montesquieu munkája ihlette az Egyesült Államok alapítóit az alkotmány szövegezésekor, főképp a későbbi elnök James Madisont, aki 1788-as Föderalista nevű sorozatának 51. esszéjének azt a címet adta, hogy The Structure of the Government Must Furnish the Proper Checks and Balances Between the Different Departments, ami magyarul azt jelenti, hogy A kormányzati szerkezetnek a (hatalmi) ágazatok közötti megfelelő fékeket és egyensúlyokat kell szolgálnia.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/13/fekek_egyensulyok_ellensulyok_checks_and_balances/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ember, aki alatt egy nap alatt süllyedt el három hajó

Az ember, aki alatt egy nap alatt süllyedt el három hajó

A független újságírás létezésével nem alattvalói, hanem partnerei vagyunk a hatalomnak. Támogass te is! Tengeralattjárókat …