2018. november 14., szerdaMa Aliz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.14. Aliz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Még Stephen Hawking betegségére is gyógyírt kínálnak

Hirdetés

Még Stephen Hawking betegségére is gyógyírt kínálnak

Kanadában is feldübörögött az őssejtbiznisz. A személyre szóló online hirdetéseket küldözgető, kétes hatású őssejtkezeléseket ajánló álegészségügyi szolgáltatók most már nemcsak Ázsiában, hanem az ultrafejlett Kanadában is virágzanak.

Direkt marketinggel toborozzák a pácienseket

A Regenerative Medicine című folyóirat legutóbbi számában megjelent felmérés az őssejtkezelést ajánló, direkt marketinggel – a potenciális kliensek közvetlen megkeresésével – hirdető szolgáltatók kanadai piacát tekinti át.

Egyre népszerűbb a hatásait tekintve igencsak kétes őssejt-terápiaForrás: Cultura Creative/Andrew Brookes AB Still Ltd/Rafe Swan

A közlemény szerzője Leigh Turner, aki bár a Minnesotai Egyetem (USA) közegészségügyi tanszékének bioetikai központjában dolgozik, kanadai állampolgárként

érthető érdeklődést mutat a hazájában fennálló állapotok iránt.

Hirdetés

Dr. Leigh Turner ( a kép bal szélén) kétségeit fejezi ki a divattá vált őssejt-terápia eredményességével kapcsolatbanForrás: Nebraska Coalition for Lifesaving Cures

A cikkben Turner összesen 43 klinikán működő 30 kanadai vállalkozást sorol fel, amelyek őssejt-alapú beavatkozásokat hirdetnek.

Ontario tartományban 24, Brit-Kolumbiában 8, Albertában 6, Quebec-ben 3, Új-Skóciában és Saskatchewanban egy-egy klinikán érhetők el ezek a szolgáltatások.

Az őssejtbizniszben is egyre jobban elharapódzik a direkt marketingForrás: Wilson Printing USA

Mivel ezek a beavatkozások nem élvezik a kanadai egészségügyi főhatóság, a Health Canada jóváhagyását, és a tartományi egészségbiztosítási pénztárak sem nyújtanak hozzájuk támogatást, a páciensek rendszerint saját zsebből fizetnek értük.

Még Stephen Hawking betegségére is gyógyírt kínálnak

A 30 társaság által kínált őssejtkezelések betegségcsoportok szerint rangsorolva leggyakrabban az ortopédiai és csont-izomrendszeri betegségeket (30-ból 26), a krónikus fájdalmat (30-ból 23), illetve a sportsérüléseket (30-ból 14) célozzák.

Egy brit-kolumbiai cég a betegségek rendkívül széles körére ajánl bizonyítatlan hatású őssejtkezeléseketForrás: Thinkstock

Egy brit-kolumbiai cég ugyanakkor a betegségek

rendkívül széles körére ajánl bizonyítatlan hatású őssejtkezeléseket,

az amiotrófiás laterálszklerózistól (a néhai Stephen Hawking betegségétől) kezdve a Parkinson-kóron, stroke-on, a szklerózis multiplexen, a szklerodermán, az izomsorvadáson és a szívinfarktus utáni állapoton át egészen a merevedési zavarig.

Még Stephen Hawking elhíresült és gyógyíthatatlan betegségére is gyógyírt ajánlanakForrás: Heavy.com

Az áttekintett vállalkozások közül 30-ból 22 a saját zsírszövetből kinyert szöveti őssejtekkel,

15 a saját csontvelőből kinyert őssejtekkel,

2 pedig a keringő vérből állítólagosan kinyerhető saját őssejtekkel hirdeti megvalósítani a beavatkozást.

Még a Pakinson-kór gyógyítása sem marad ki az őssejt-marketingbőlForrás: AJC

Az egyik cég portfóliójában magzatburokból és köldökzsinórból származó őssejttermékek is szerepeltek.

Az őssejtterápiákat kínáló vállalkozások általában egy másik sejtkészítménnyel, a vérlemezkében dúsított vérplazmával (platelet-rich plasma) is ajánlottak gyógyeljárásokat.

Szürke szabályozási zónában működnek a csodát hirdető vállalkozások

„Kritikus vagyok azokkal a reklámállításokkal szemben, amelyeket e cégek többsége hangoztat – szögezte le Turner. 

Általánosságban túlhangsúlyozzák a terápiás haszon valószínűségét, és elhallgatják a lehetséges szövődményeket.”

Kanadában azok a vállalkozások, amelyek a betegtől „homológ” felhasználásra nyernek ki saját őssejteket és azokat legfeljebb „minimális mértékben” módosítják, nem kötelesek engedélyért folyamodni a Health Canadához.

A kanadai főváros, Toronto látképe. Az őssejt-kezelést hirdető cégek kihasználják a kanadai jogrendszer hézagaitForrás: Wikimedia Commons

Az viszont, hogy pontosan mi minősül „minimális mértékű” módosításnak, s hogy milyen termékek sorolhatók ebbe a kategóriába,

a szövetségi szabályozásból nem derül ki egyértelműen.

Hasonlóképpen tisztázatlan, hogy mit ért a hatóság „homológ” – vagyis az őssejtek eredeti funkciójával egyező – felhasználáson.

A cikk szerzői szerint ezek a gumidefiníciók szabályozási rést teremtenek,

és a Health Canadának nagyobb figyelmet kellene fordítania arra, milyen vállalkozások használják ki az így nyíló kiskapukat.

Õssejtes ízületépítés. A beavatkozás hatásossága nem bizonyított, ugyanakkor komoly szövődményekkel járhatForrás: Thinkstock

„Más országokhoz hasonlóan Kanadában is könnyű olyan állítólagos őssejtkezeléseket kínáló klinikákat találni, amelyek ebben a szabályozási szürke zónában működnek – folytatja Turner.

Forrás: Thinkstock

– Az általuk kínált őssejttermékek nem rendelkeznek hatósági jóváhagyással, és a reklámjaikban elhangzó állításokat az esetek többségében nem támasztják alá meggyőző biztonságossági és hatékonysági adatokkal.”

Szaporodik az ilyen eljárás során károsodást elszenvedett páciensek száma

A jelek szerint a Health Canada a 30 vállalkozás egyikével szemben sem kezdeményezett még hatósági eljárást, és a cégekkel együttműködő orvosok közül sem marasztalt még el senkit az őssejtkezelések hirdetésében, eladásában és kivitelezésében való közreműködésért.

A cégekkel együttműködő orvosok közül még senkit sem marasztaltak el az őssejtkezelések hirdetésében való közreműködésértForrás: Thinkstock

A mostaninál határozottabb hatósági fellépés hiányában az állítólagos őssejtterápiákat kínáló kanadai szolgáltatók száma csak növekedni fog – figyelmeztetnek a szerzők. Az Egyesült Államokban

a bizonyítatlan hatású és engedélyezetlen őssejt-alapú beavatkozásokat hirdető, direkt marketinggel operáló vállalkozások piaca nagy és egyre növekszik,

s ennek hatásai már megmutatkoznak abban, hogy egyre szaporodik az ilyen eljárás során egészségügyi kárt szenvedett páciensek száma.

Szaporodik a beavatkozás miatt különböző egészségügyi károsodást elszenvedett páciensek száma (a kép illusztráció)Forrás: Thinkstock

Hogy Kanadában is elindul-e egy ehhez hasonló tendencia, az még nem világos,

ám megalapozottnak tűnik az aggály, hogy a kanadai őssejtbiznisz növekedése egészségkárosodásokat, valamint anyagi és egyéb károkat von majd maga után.

Dollár ezreket kérnek a kétes hatású beavatkozásokért

„Aggodalommal tölt el, amikor azt látom, hogy egyes vállalkozások dollárezreket kérnek el bizonyítékokkal alá nem támasztott őssejtes beavatkozásokért – hangoztatja a kutató. – Fennáll a kockázata annak, hogy erre fogékony egyének valótlan reklámállítások alapján hozzák meg döntéseiket.

Egyre jobban virul az őssejtbiznisz (a kép illusztráció)Forrás: Pluristem Press Room

És annak az esélyével is számolni kell, hogy egyes páciensek komoly egészségkárosodást szenvedhetnek

olyan őssejttermékektől, amelyeket nem vizsgáltak be kellőképpen a szövetségi és tartományi szabályozó hatóságok. Szeretnék azonnali intézkedést látni a hatóságok részéről.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Még azelőtt kellene lépniük, mielőtt megérkeznek az első hírek az élethosszig tartó szövődményekről.”

Adam Price-Evans, a Regenerative Medicine szerkesztője a cikkhez fűzött kommentárjában így fogalmaz: „A direktmarketinges őssejtbiznisz gyors és világméretű virágzása idején ez a tanulmány nagyon is időszerű látleletet vesz fel a kanadai helyzetről. Célja az őssejtgyógyászat területén beruházó vállalkozók széles körének tájékoztatása, ami reményeim szerint végső soron a jövőbeni betegek hasznát szolgálja.”

Forrás:
http://www.origo.hu/tudomany/20181110-dollar-ezreket-kernek-el-a-divatos-am-ketes-hatasu-ossejt-kezelesekert.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezért van 60 perc egy órában

Ezért van 60 perc egy órában

Tíz ujjunk van és négy végtagunk, mégis 60 percre osztottuk fel az órákat, a kört pedig …