2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Majd’ kiugrik a bőréből egy gekkó, ha megtámadják

Hirdetés

Majd’ kiugrik a bőréből egy gekkó, ha megtámadják

Egy frissen felfedezett gekkófaj még a gyíkok farokledobós trükkjénél is furcsább csel bevetésével próbál előnyt szerezni, mikor sarokba szorítja egy a bőrére pályázó ragadozó:

ledobja a bőrét.

A bizarr mutatványt az teszi lehetővé, hogy a Geckolepis megalepis nevű állat a pikkelyes gekkók amúgy nem túl széles családjának tagja, és a nevéből kikövetkeztethetően a bőre nagyobb pikkelyekből áll össze.

Hirdetés

Az egyenként akár 5,8 milliméter hosszú pikkelyek (a gekkó felületének akár 8 százaléka is lehet egy pikkely!) nagyon könnyen leválnak az állat testéről, és nagyon hamar újra is nőnek, köszönhetően egy kifejezetten erre a célra kialakult sejtekből összeálló bőrfelületnek. Az állatot leíró friss tanulmány szerzője, Mark Scherz szerint alig néhány hét elég az elvesztett pikkelyek teljes értékű pótlására.

gek

Fotó: Frank Glaw / udwig Maximilian Egyetem

A kutatást amúgy nagyban megnehezítette, hogy az állatot igyekeztek eredeti, pikkelyes formájában elkapni, ami nem megy egyszerűen, ha a pikkelyeket pont az ilyen elkapások elkerülésére találták ki. Scherz szerint azonban némi gyakorlás már elég volt, és sokat segített, hogy nem kézzel próbálták nyakon csípni a Madagaszkáron honos, 7 centiméteres gyíkot, hanem műanyag csapdákba csalták be.

A faj vizsgálatakor kiderült, hogy a sűrű és ásványi anyagokban gazdag pikkelyek pótlása elég megterhelő folyamat az állatnak, így felvetődött a kérdés, hogy vajon miért mégis pont ez a védekező mechanizmus kapott teret az evolúciós folyamatban. „Akármilyen megterhelő a pikkelyek újratermelése, pár pikkelyt elveszteni még mindig jobb, mint elpusztulni – szóval a végeredmény szempontjából megéri a folyamat” – összegezte a kutatás eredményeit a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem tudósa.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2017/02/08/majd_kiugrik_a_borebol_ez_a_gekko_ha_megtamadjak/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Noha messze nem a Titanic katasztrófájában haltak meg a legtöbben a tengeren, a hajó mégis …