2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / London legjobb sebésze egy embert műtött, hárman haltak bele

Hirdetés

London legjobb sebésze egy embert műtött, hárman haltak bele

Egy végtag amputálása ma sem kellemes, de az anesztézia megjelenése előtt határozottan pokoli volt. A sebesség kulcstényezőnek számított a fájdalom minimalizálásában egy olyan helyzetben, ahol a beteg egyébként is fájó, elfertőződő lábát vagy kezét kellett eltávolítani.  London leggyorsabb késű sebésze az 1800-as évek elején azonban mindent megtett, hogy a pácienseknek a lehető legkevesebb szenvedést okozza. Dr. Robert Liston rengeteget segített a modern orvostudománynak, de az ő nevéhez fűződik a történelem legsikeretlenebb műtéte is. 

A korabeli feljegyzések szerint egy amputáció úgy nézett ki, hogy a beteghez besétált három férfi vérfoltos kötényben, különböző vágóeszközökkel és fűrésszel felszerelkezve, aztán ketten megragadták a beteget és teljes erejükből a műtőasztalhoz nyomták, hogy ne mozogjon, a harmadik pedig nekikezdett a végtag eltávolításának.

“Mérjék az időt, uraim!”

Először egy vágást ejtettek a térd alatt, majd azonnal és gyorsan el kellett szorítani az ereket, aztán átfűrészelni a csontot, és végül összevarrni a sebet. Minél gyorsabban történt az egész, annál kevesebb ideig tartott az elviselhetetlen fájdalom. Ezért szerencsésnek mondhatták magukat azok, akik az 1800-as évek elején a skót dr. Robert Listonhoz kerültek, akit az egyik leggyorsabb sebészként tartott számon az orvostudomány.

Hirdetés

Ő átlagosan 2 és fél perc alatt végzett el egy végtagamputációt – igaz a gyorsaság néha a pontosság rovására ment.

A feljegyzések szerint a műtétek a brutális fájdalom miatt gyakran úgy értek véget, hogy a páciens kibirkózta magát a műtős segédek szorításából, és inkább elmenekült a műtőből, de sokan meghaltak a fájdalom okozta sokkban is. Liston statisztikáját csodálták, az orvos a legsikeresebbek közé tartozott, mert csak minden tizedik páciense halt meg a London’s University College Kórház műtőasztalán a kezei között.

Hopsz, a heréknek is annyi

Liston fürdött a népszerűségben, a betegek pedig képesek voltak napokat várni, hogy csak rájuk nézzen a sebész, aki kifejezetten szerette azokat az eseteket, amiket a kollégái reménytelennek tartottak. Az is elterjedt róla a szakmában, hogy felvágós, ő pedig ezt bizonyítandó az orvosok és orvostanhallgatók számára látogatható műtétek alatt is úgy viselkedett, mintha az a saját showműsora lenne.

Talán ez az oka annak is, hogy a show néha elterelte a figyelmét, ilyenkor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/04/operacio_300_szazalekos_halalrata_robert_liston/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így verte át a Beetles Dél-Amerikát

Így verte át a Beetles Dél-Amerikát

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1964 …