2020. augusztus 15., szombatMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.15. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Lőj le egy bankrablót, kapsz 5000 dollárt

Lőj le egy bankrablót, kapsz 5000 dollárt

Nem volt könnyű az 1920-as években texasi bankárnak lenni. A vidéki településeken gyakran csak egy-két rendfenntartó járőrözött, akiknek esélyük sem volt minden bankrablást megállítani. A Texasi Bankárszövetség az évtized vége felé megunta, hogy a bankrablók gyakorlatilag egymás kezébe nyomják a kilincset a bankjaikban – napi 3-4 bankot is kiraboltak ebben az időszakban –, így egy mai szemmel nézve elég kemény intézkedést hoztak: a Halott Bankrabló Jutalmi Program keretein belül mindenki, aki rablás közben lelő egy bankrablót, kérdés nélkül kap 5000 dollárt (mai pénzben nagyjából 22 millió forintot). Hogy megelőzzék az élelmes, magas fájdalomküszöbű vállalkozókat, a pénz csak akkor járt, ha a bankrabló bele is halt a sérüléseibe.

Ugyan a vérdíj kicsit magasnak tűnhet, de az intézkedés nagyon jó képet ad az amerikai kultúráról, pontosabban a fegyveres jófiú mítoszáról. A mai napig sok fegyvertartáspárti amerikai szerint megfékezhetőek lennének az erőszakos bűncselekmények, ha mindenki fegyverrel az oldalán mászkálna, mint a vadnyugaton. Ez persze nem igaz, bár ez a fegyvertartás szószólóit nem feltétlenül érdekli.

A 20-as évek texasi bankárai is a vadnyugat gyermekei voltak. Az intézkedés szerintük egy szükséges rossz volt, mivel a bűnözők csak egy dologtól tartanak: attól, hogy meghalnak. A bűnözői elme szerintük csak az erőszakot képet felfogni – hát azon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/07/usa_texas_1927_bankok_bankrabok_verdij_tortenelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Néhány óra múlva befejeződik a történelmi űrmisszió

Sikeresen levált a Nemzetközi Ûrűállomásról (ISS) a Crew Dragon űrkapszula két amerikai asztronautával a fedélzetén, …