2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Lila húst ennénk, ha lenne egy kis eszünk

Hirdetés

Lila húst ennénk, ha lenne egy kis eszünk

Amikor friss marhahúst veszünk, általában az élénk vörös színt keressük, ezt tartjuk vonzónak, a kereskedők pedig próbálnak igazodni a kereslethez, és igyekeznek úgy becsomagolni az árut, hogy megtartsa ezt a színét. Akkor is, ha egyébként ez ellentétes lehet a vevő érdekével.

A piros szín ugyanis annak köszönhető, hogy a hús oxigénnel érintkezett, és éppen ez a bomláshoz vezető út.

Hirdetés

A húsban a mioglobin nevű fehérje okozza a vöröses színt, ami nem a vérben kering, hanem a szövet sejtjeiben található meg, és kissé lilás színű. Ha a friss húst rögtön vákuumcsomagolásba teszik, meg is tartja ezt a színét. Az oxigénnel érintkező húsban azonban a mioglobin átalakul oximioglobinná, és ennek a hatására vesz fel egy élénkebb piros színt. Valamennyi pirosas színt a vágás után megmaradó vér, a hemoglobin is okozhat, de ebből általában csak egy kevéske található meg a szövetekben.

GettyImages-1005309728

Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

Bármennyire is vonzónak találjuk a cseresznyepiros színt, azt csak rövid ideig lehet fenntartani, az oxigénnek kitett hús hamarosan elkezd barnás-pirosas színűvé változni. A barnulás önmagában még nem jelent romlást, nem feltétlenül kell tartani tőle. Az esetleges romlásról sokkal többet elárul a hús szaga.

Ha megbüdösödött, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/22/hus_szine_lila_voros/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …