2020. január 20., hétfőMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 312,00 Ft
2020.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 312,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Létezhet-e éjjel szivárvány?

Hirdetés

Létezhet-e éjjel szivárvány?

Szivárványt akkor láthatunk, ha egyszerre esik az eső és süt a nap – ezt már egészen kicsi gyerekkorában megtanulja az ember. Később, ha odafigyel fizikaórán, azt is megtudja, hogy az egész hátterében a fénytörés jelensége áll. A napfény megtörik a vízcseppeken, mint egy prizmán, és a különböző hullámhosszú összetevőire bomlik, és ezért láthatjuk hét sávban a teljes színspektrumot, kívülről befelé haladva: vörös, narancs, sárga, zöld, türkizkék, sötétkék és ibolya.

Na de látott már valaki éjjel szivárványt?

Hirdetés

A meglepő válasz az, hogy igen, a Hold fénye (ami persze valójában közönséges napfény, ami a Hold felszínéről verődik vissza) is képes ilyet létrehozni bizonyos körülmények között.

A holdfénynek először is a lehető legerősebbnek kell lennie, vagyis telihold szükséges, és olyan helyszín, ahol elenyésző a fényszennyezés. A fénynek lapos szögből kell érkezni, tehát a Holdnak alacsonyan kell állnia az égen. És végül rengeteg vízpárának kell a levegőben lennie, nem elég egy sima eső, mint a nappali szivárványhoz. Az optimális hely nagyobb vízesések tövében van, vagy aránylag magasan fekvő esőerdőben, például a Costa Rica-i köderdőkben.

Victoria-vízesés, Zambia

Victoria-vízesés, Zambia

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/08/letezhet-e_ejjel_szivarvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kivi vagy a legújabb pizzára?

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/01/17/kivi_vagy_a_legujabb_pizzara/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …