2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kik voltak valójában a vámpírok, és milyen betegségeket fogtak rájuk?

Hirdetés

Kik voltak valójában a vámpírok, és milyen betegségeket fogtak rájuk?

Élőhalottak, telihold, vámpírfogak, csillapíthatatlan vérszomj és a napsütés szisztematikus kerülése – ezek azok, amiket mindenki tud a vámpírokról, akiknek a legendája már az ókori görögöknél is megjelent. A vámpírtörténetek magyarázata azonban sokkal inkább a korabeli orvostudomány felkészületlenségében keresendő.

Hirdetés

Nem ismerték kellően a halál folyamatát

Az egyik lehetséges magyarázat szerint az a nézet, hogy a halottnak agyarszerű fogai lesznek, összeszárad a bőre, megnőnek a körmei és vért iszik, egészen egyszerűen abból ered, hogy a vámpíros történetek születésének korában nem voltak tisztában az emberi test lebomlásának folyamatával. Ugyanis ahogyan a bőr összemegy, úgy tűnhetnek nagyobbnak a szemfogak és a körmök. Ahogyan a megfelelő hűtés és kezelés nélkül a belsőszervek lebomlanak, ezekből szivárgó sötét folyadék jelenhet meg a holttest orrán vagy a száján, ami akár úgy is tűnhet egy laikusnak – vagy annak, aki hisz a vámpírok létezésében –, hogy az illető vért ivott.

Azt sem, hogyan terjednek a betegségek

Nemcsak a holttestekről voltak hiányos ismereteik, hanem a betegségek terjedéséről is, ezért a legkézenfekvőbb magyarázat sok esetben az volt, ha az egészet rákenték egy vámpírra. A történelemben különböző vámpírlegendákat tartanak számon, az viszont mindegyikben közös, hogy a vámpírokat kapcsolatba hozzák a betegségek terjedésével.

A járványok megfékezésének leghatásosabb módjának azt tartották, ha megölik a vámpírt.

Többek között a pestisért is a vámpírokat okolták. 2006-ban Velencében tártak fel a régészek egy olyan tömegsírt, amibe pestisben meghalt embereket temettek el, közülük egynek téglát helyeztek a szájába. A történészek szerint erre azért volt szükség, hogy az olaszoknál csak stregaként emlegetett vámpírok és boszorkányok ne tudjanak visszatérni a sírból, hogy embereket egyenek.

Egy Bulgáriában talált 800 éves csontváz, melyet feltehetőleg vámpírnak gondoltak, és egy vasrúddal szúrtak mellkason

Egy Bulgáriában talált 800 éves csontváz, melyet feltehetőleg vámpírnak gondoltak, és egy vasrúddal szúrtak mellkason

Néhány vámpír a sírból is kínoz

Észak-Németországban olyan vámpírokat is számon tartottak, akik nem keltek ki a sírból, de mikor exhumálták a holttesteket, akkor vért és harapásnyomokat találtak a koporsón. Ennek a magyarázata a már fentebb is említett sötét, vérszerű folyadék, illetve hogy a koporsó egyébként is megsérült a rázúduló földtömegtől. 1679-ben egy protestáns pap meg is jegyezte a rágcsáló halottak kapcsán, hogy a legbiztosabb, ha kiássák őket, és földet tesznek a szájukba, meg némi fémet, ekkor ugyanis a holttest nem tud rágni, és éhen hal.

A 17. és 18. században is népszerűek voltak a vámpíros történetek, annak ellenére, hogy ekkor már 14. Benedek pápa és Mária Terézia is kiállt amellett, hogy a vámpírok csak a képzelet szüleményei, de a hiedelmek csak nem koptak ki.

1892-ben Rhode Islanden a 19 éves Mercy Brown meghalt tuberkulózisban. Az anyja és a nővére is belehalt már a betegségbe, és öccse, Edwin is megbetegedett. A szomszédok úgy vélték, hogy a család valamelyik nő tagja kínozza a síron túlról. Ki is ásták Mercy Brown holttestét, és meglepve tapasztalták, hogy alvadt vér van az arcán. Aki az elejétől olvassa a cikket, az pontosan tudja mostanra, hogy ezt mi okozta, de a történetünk szereplői nem, így ők azt hitték, hogy bizonyosságot nyert, hogy a fiatal lány […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/30/vampir_vampirok_valosag_betegseg_porfiria_katalepszia_veszettseg_leukemia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …