2019. március 20., szerdaMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 313,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 313,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kiderült, miért olyan gyakori a májáttétes daganat

Hirdetés

Kiderült, miért olyan gyakori a májáttétes daganat

A pennsylvaniai egyetem Abramson Rákkutató Központja arra volt kíváncsi, miért olyan gyakori, hogy pont a májban találnak áttétet az orvosok, hiszen ha megvan az ok, akkor egyszerűbb megtalálni azt a módszert, amivel csökkenthető a kialakulás esélye is. A Nature magazinban közölt tanulmány szerint a folyamatért az a láncreakció felelős, amiben a hepatociták, azaz a májsejtek központi szerepet kapnak. 

Daganatos máj keresztirányú hasi képe

Daganatos máj keresztirányú hasi képe

Fotó: Bsip

A szervezetben fennálló gyulladásra a STAT3 nevű fehérje aktiválásával reagál, ez válaszként növeli a szérum amiloid A (SAA) fehérjék termelését, amik pedig kiváló táptalajként szolgálnak a rákos sejteknek. Az egész reakciót az IL-6 , az immunsejtek által termelt fehérje indítja, ez adja a  gyulladásos jelet, és a kutatók azt remélik, hogy ennek leállításával csökkenhet az esélye annak, hogy  a rák elterjedjen a májban.  Azt már eddig is sejtette a tudomány, hogy a táptalaj elmélet megállja a helyét, vagyis azért tudnak elszaporodni a rákos sejtek, mert ezek a fehérjék megágyaznak nekik, de most kiderült, hogy ennek a folyamatnak a főszereplői a májsejtek -foglalta össze a kutatást Gregory L. Beatty hematológia-onkológia professzor, a tanulmány főszerzője.

Hirdetés

A kutatócsapat az egérkísérletekben először a  ductalis adenocarcinoma (PDAC) , a hasnyálmirigyrák leggyakoribb formáját vizsgálta. Jelenleg az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2019/03/07/majattet_okai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Heti hatszor menetrend szerinti szellemgép indult a Heathrow-ról Walesbe

A London melletti Heathrow nemzetközi repülőtérről annak sajátos kialakítása és működési rendszere miatt időről időre …