2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kiállították Kicsi Láb csontvázát

Hirdetés

Kiállították Kicsi Láb csontvázát

Kiállították Johannesburgban az eddig ismert legteljesebb csontvázú, Kicsi Lábként ismert Australopithecus prometheust. 

Az apró termetű szőrös majomember 3,67 millió éves, és alig egy méter magas. Valószínűleg egy ragadozó elől menekülve zuhant egy húszméteres gödörbe, ahol az évmilliók során mumifikálódott a rárakódott több mint tízméternyi üledék és kőzet alatt.

Maradványait 1997-ben fedezték fel a Johannesburgtól 40 kilométerre lévő Sterkfontein barlangrendszerben. Azóta kiásták, megtisztították, helyreállították és elemezték a csontjait.

Hirdetés

Kicsi Láb pontos korát viták övezik, a dél-afrikai szakértők szerint 3,67 millió éves. Ez alapján Kicsi Láb az Australopithecus nem valaha felfedezett egyik legrégebbi tagja, mivel 500 ezer évvel korábban élhetett, mint az Australopithecus nem másik fajába, az Australopithecus afarensis fajba tartozó Lucy.

Lucy és Kicsi Láb is nőstények voltak, de a Witwatersrand Egyetem paleoantropológusai szerint Kisláb fajának képviselői sokkal nagyobbak és magasabbak voltak Lucyénál, gorillaszerű arccal, mászáshoz használható nagyon erős, az emberéhez hasonló arányú kezekkel.

A most élő emberi faj, a Homo sapiens durván 200 ezer éve jelent meg, az emberi nem (Homo) korai tagjainak megjelenése pedig több mint kétmillió évvel ezelőttre tehető. 

Forrás: http://index.hu/tudomany/2017/12/06/kicsi_lab_australopithecus_csontvaz_osember/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …