2020. január 23., csütörtökMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kettévágva költöztették el a házat Ceaușescunak sugárútja elől

Hirdetés

Kettévágva költöztették el a házat Ceaușescunak sugárútja elől

Elég sok minden eszébe juthat az embernek Nicolae Ceaușescu Romániájáról, de nem biztos, hogy a mérnöki bravúrok a lista elején lennének. Pedig ha valakinek, akkor Ceaușescunak igen komoly elképzelései voltak arról, hogy pontosan minek hogyan is kellene kinéznie Romániában: minél monumentálisabb valami, annál jobb. Ezért is lett olyan értelmetlenül óriási a Ceaușescu által rendelt bukaresti Parlament, ezért építtetett stadiont szülővárosában, Scorniceștiben, és részben ezért is vágtak ketté középen, majd húztak odébb egy 80 lakásos gyulafehérvári lakóházat, hogy ne torlaszolja el a város leendő hatalmas sugárútját.

Hirdetés

DDdWaj4VwAIYno4

Ceaușescu három ötéves tervet akart végrehajtani (1990-ig, 1995-ig és 2000-ig zárult volt a három fázis) területrendezés címén – ez alá tartoztak a falurombolások, de a központilag kijelölt nagyobb települések átalakításai is. Az erdélyi Gyulafehérvár (román nevén Alba Iulia) is a kijelölt városok között volt, ide egy hatalmas sugárutat álmodtak meg, csakhogy útban volt egy ötszintes lakóépület.

Mivel lakhatás szempontjából kifogástalan épületről volt szó, a bontás ötletét elvettették, már csak azért is, mert a költöztetés olcsóbb is volt. Itt jön képbe a már említett mérnöki bravúr: a végső terv az lett, hogy középen kettévágják az épületet, hogy az egyik felét az egyik, a másik felét a másik irányba 55 méterre elhúzva új helyre kerüljenek.

3-25

A módszer eltért az ismeretterjesztő tévécsatornákon látható házköltöztetős megoldásoktól. A stabil […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/15/romania_erdely_hazkoltoztetes_eugen_iordachescu_1987/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

Az igazság ismerete nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Ez a lehetőség mindenkinek jár. Támogass …