2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Két kék bálnánál is többet nyom a világ legnagyobb súlya

Hirdetés

Két kék bálnánál is többet nyom a világ legnagyobb súlya

Veszünk a piacon két kiló krumplit, és ha régimódi a kofa, akkor kétkarú mérlegen, ütött-kopott súlyokat pakolgatva méri le a kiszemelt portéka tömegét (*). Ha hiteles és jól kalibrált a mérleg és a súlyokkal sem babrált senki, akkor szerencsénk van, és pontosan annyi krumplit kapunk a pénzünkért, amennyit a kijelző mutat. Ez egy teljesen hétköznapi módja a súlyok használatának, kisebb mennyiségek méréséhez. De mi van, ha ennél sokkal, de sokkal nagyobb súlyra van szükségünk? Mondjuk szeretnénk pontosan megmérni az űrsiklónk hajtóműveinek tolóerejét? Hol találunk olyan piaci mérleget?

Aki igazán nagy súlyú dolgokat szeretne méricskélni, annak segít az amerikai kereskedelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó mérésügyi intézet, a NIST (National Institute of Standards and Technology), annak is a “Tömeg és Erő” csoportja. A Washington DC-ben székelő intézetet az teszi igazán különlegessé, hogy az övék a világ legnagyobb súlya, legalábbis ez derül ki a Veritasium videójából.

A szerkezet teljesen egyedülálló, nincs máshol a világon ennél nagyobb kalibrált súly, és ez a legnagyobb ilyen gép a Földön. 20 darab 50 ezer fontos (kb 25 tonna), korong alakú súly alkotja a gép 4,45 meganewtonos lelkét, mindegyik rozsdamentes acélból készült korong nagyjából annyit nyom mint tíz kisbusz. Ezek összeadódva 1 millió font, vagy SI-mértékegységben kifejezve 4 448 222 N erőt képesek kifejteni, ha beindítják a mindenestül 13 emeletnyi gépet.

Hirdetés

A súly maga egy föld alatti, nagyjából 27 méter mély csőben helyezkedik el. Segítségével kalibrálják a fölötte lévő laborban az erőmérő, erőátalakító szenzorokat, amiket aztán különféle cégeknek adnak, hogy azok saját felszereléseiket, az általuk gyártott gépeket tesztelhessék (például repülőgép- vagy rakétahajtóműveket gyártó cégek veszik ezeknek hasznát).

Fotó: NIST

Az erőátalakító szenzort a gép tetején kialakított terhelőkeretbe helyezik, és egy hidraulikus munkagép elkezdi emelni azt. Az egymillió fontos súly a megadott programnak megfelelően apránként fejti ki függőelegesen lefelé húzó erejét a szenzorra, amiből a kimenő jel ennek megfelelően pontosan kalibrálható a laborban.

A folyamat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/21/ket_kek_balnanal_is_tobbet_nyom_a_vilag_legnagyobb_sulya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Az adományok révén elindulhatott 7 új podcastünk. Támogass te is! Amikor a 18. században, Ausztrália …