2019. szeptember 22., vasárnapMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kalózok miatt nem lett metrikus rendszer az USA-ban

Hirdetés

Kalózok miatt nem lett metrikus rendszer az USA-ban

Az Egyesült Államok a függetlenségi háború idején a francia kormány támogatását élvezte, és 1794-ben arra készültek, hogy szorosabbra fűzik a két nemzet gazdasági kapcsolatát. A brit kalózok azonban közbeléptek, és még csak nem is tudtak arról, hogy ennek milyen messzemenő következményei lesznek.

Joseph Dombey francia fizikus és botanikus hajóval indult útnak Le Havre kikötővárosból Philadelphiába, hogy ott a francia kormány képviseletében találkozzon Thomas Jeffersonnal, az Egyesült Államok leendő első elnökével. Alapvetően bizniszelni ment oda Dombey, az amerikai búza importjáról kötött volna megállapodást, de magával vitt két francia mérési szabványt is.

A métert és a kilogrammot tervezte meghonosítani az USA-ban

Hirdetés

Mivel Dombey fizikus volt, pontosan tudta, hogy a gördülékeny kereskedelemhez hasznos lesz a közös mértékegység, a méter és a kilogramm, amelyek később a metrikus rendszer alapját képezték. Jó esélye is volt arra, hogy meggyőzze az amerikai kongresszust ezek bevezetéséről.

shutterstock 1238741383

Botanikai tapasztalatai pedig felvértezték arra, hogy az agráripari kereskedelemről tárgyaljon Jeffersonnal. Csak hát nem volt túl szerencsés.

Út közben a viharok eltérítették a hajóját, és Philadelphia helyett kalózok felségterületén lyukadt ki, a Karib-tengeren, ahol megtámadták a hajóját. Igyekezett elvegyülni a spanyol legénység köreiben, de a végén a kalózok rájöttek, hogy kicsoda is ő valójában, és bebörtönözték Montserrat szigetén.

Dombey a börtönben meg is halt, mielőtt a kalózok váltságdíjat követelhettek volna érte, így a francia méterrel és kilogrammal kapcsolatos tudnivalók nem jutottak el időben Jeffersonhhoz. Ennek hiányában pedig hiába érvelt a kongresszus előtt, hogy alkalmazzák a francia tudományos élet vívmányait, az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/25/kalozok_miatt_nem_lett_metrikus_rendszer_az_usa-ban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A ma fagyos Antarktiszon fák zöldelltek, a tengerszint húsz méterrel magasabb volt, a globális átlaghőmérséklet …