2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Hirdetés

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Noha messze nem a Titanic katasztrófájában haltak meg a legtöbben a tengeren, a hajó mégis több mint száz éve nem engedi el az emberek képzeletét. Talán a hajó első útját övező médiakampány, talán az elsüllyeszthetetlenség mítoszának csúfos bukása az oka, de a Titanickal kapcsolatos minden apró történet, illetve a hajóról származó legjelentéktelenebb tárgyak is milliókat ejtenek ámulatba. Mi is írtunk már a részeg pékről, aki utolsóként hagyta el a hajót (élve); a hajó elfeledett második katasztrófájáról; a katasztrófa egyetlen, megszégyenült japán túlélőjéről; a nőről, aki túlélte a Titanic, a Britannic és az Olympic elsüllyedését is; illetve a Titanic egyik fűtőjéről, aki még nála is több hajószerencsétlenséget vészelt át élve.

Ha minden apróság előkerülése szenzációként hatott, képzelhetjük, hogy mekkora hír volt a hajó pusztulása szimbólumaként is felfogható tárgy, a hajózenekar vezetője hegedűjének előkerülése. A hangszer a csodával határos módon vészelte át a katasztrófát, de sokakban megkérdőjeleződött az eredetisége. Azonosításához a legmodernebb tudományos módszerek mellett egy szomorú szerelmi történet szolgáltatta a legfőbb támpontot.

A legendás hangszer felbukkanása

A Titanic elsüllyedésének talán legismertebb epizódja, hogy a fedélzeten szolgáló zenekar a legutolsó pillanatig játszott, így próbálva lelket önteni az utasokba és a személyzetbe – akik közül 1500-an vesztek a hullámsírba. A zenekarvezető, Wallace Hartley a megkérdőjelezhető hitelű beszámolók szerint a Songe d’Automne című dalt húzatta a zenekarral, miközben hegedűjét a hóna alá csapta. Az összes zenész az óceánban lelte halálát. A következő napokban sok áldozat mellett Harley teste is felbukkant a víz színén, és a 224-es sorszámot adták neki. 10 napot töltött a tenger alatt, és a jegyzőkönyvben nem említették, hogy nála lett volna a hegedűje vagy a vonója. Mindenki levonta a nyilvánvaló következtetést: az ereklyét elnyelte az óceán.

Hirdetés

Persze e cikk nem született volna meg, ha itt nem egy azonban következne. Majdnem száz évvel később, 2006-ban egy brit aukciósház vezetőjét furcsa történettel hívta egy férfi, aki azt állította, hogy az édesanyja padlásán sok olyan tárgyat talált, amely egy Titanichoz kapcsolódó tárgyak gyűjtőjét biztosan érdekelheti. Felkeresték az illetőt, aki sok, állítása szerint Hartley-hoz köthető tárgyat mutatott, például kottákat, és egy W. H. H. (Wallace Henry Hartley) monogrammal ellátott bőr kézitáskát. De ezek említésre sem voltak méltók a Titanic-rajongók Szent Gráljához képest: a padláson ugyanis ott pihent egy ütött-kopott hegedű, melyhez egy ezüstlemezt erősítettek ezzel a felirattal:

Wallace-nak eljegyzésünk alkalmából, Mariától.

A régiségkereskedő szíve persze majd kiugrott a mellkasából, hiszen bár évek óta Titanic-témájú tárgyak eladásával foglalkozott, az összes értéke nem ért volna fel ezzel a hegedűvel – különösen akkor, hogyha Hartley ezen a hangszeren játszott a süllyedés közben. De, ahogy Carl Sagan tudós-ismeretterjesztő mondta, a rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, így még hét évnek kellett eltelnie, mire beigazolódott a hegedű eredete.

<img id="kep_szerkfoto_image_27407219" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2740/27407/274072/27407219_01c06c2418fedabf8095803f941c9af6_wm.jpg" alt="GettyImages-166657975" data-image_width="727" data-image_height="478" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/18/titanic_karmester_wallace_hartley_hegeduje_elokerult_eredeti/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …