2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Igazságot a Velociraptornak!

Hirdetés

Igazságot a Velociraptornak!

Hiába ordít győzedelmesen a Tyrannosaurus minden egyes Jurassic Park (újabban World) epizód végén, a filmsorozat valós sztárjai a Velociraptorok. A nem túl nagy testű, de annál mozgékonyabb, intelligensebb és könyörtelenebb ragadozók gyakorlatilag ismeretlenek voltak Michael Crichton regényének megjelenése előtt, de azóta a rövidített raptor megnevezés a félelmetesen ütőképes ragadozók szinonimájává vált.

Nagy kár, hogy az egész úgy kamu, ahogy van, hiszen a Velociraptorok a valóságban pulyka nagyságú, imitt-amott tollas jószágok voltak. Lehet, hogy átitatta őket a vérszomj és a gonoszság, de már az ember nagyságú dinók is körberöhögték őket. Viszont volt valamijük, amire egy thrillerírónak mindig nagy szüksége van:

dögösen hangzó nevük.

Hirdetés

A filmbéli Velociraptorok gumi kivitelben 25 éve nem hiányozhatnak egyetlen dinórajongó fiú játékai közül sem. A raptorok a filmekben két lábon jártak, lábkarmaik valóságos szablyákra emlékeztettek, mellső lábaik erős fogásra voltak képesek, hiszen dacára két lábon járásuknak, korántsem korcsosultak el annyira, mint a T. rexé. De a legfélelmetesebb vonásuk a szemükben tükröződő intelligencia volt.

Ez tökéletes leírása a Deinonychusnak, a nagyközönség számára  teljesen ismeretlen, és praktikusan kimondhatatlan nevű dinoszauruszfajnak.

A Velociraptort 1920-ban fedezték fel Mongóliában, és 71-75 millió évvel ezelőtt élt a krétakor késői szakaszában. Mára már több mint egy tucat szinte teljes csontvázat tártak fel a Velociraptor két ismert fajából, így az egyik legismertebb őshüllőnek tekinthető – mármint paleontológuskörökben. A laikus Jurassic Park-rajongót akkor érhetik az első meglepetések, ha kicsit utánanéz a Velociraptor méreteinek. A dinó maximális súlya 15 kiló lehetett, és noha 2 méter hosszúra is megnőtt, ennek nagy részét vízszintesen tartott tollas farka tette ki.

A Velociraptor fantáziarajza

A Velociraptor fantáziarajza

Fotó: Wikipedia

A feje búbja úgy 70 centiméter magasan lehetett. Mellső lábait is tollak borították, de azért volt még rajta karom is, aminek jó hasznát vette áldozatai megölésekor. Állkapcsaiban 55-60 ritkán álló foggal rendelkezett. Szóval a maga mérettartományában komoly ragadozónak számított, de minthogy nem volt nagyobb a mai pulyáknál,

egy katasztrófafilmbe hajló thriller főgonoszának szerepét kevesen osztanák rá.

Ellenben ott volt a Velociraptorral ugyan szegről-végről rokon, de jóval korábban (108-115 millió éve) élt, teljesen eltérő kinézetű Deinonychus. John Ostrom, akit sokan a modern tudományos dinoszauruszkutatás atyjaként tisztelnek, éppen a Deinonychus vizsgálata révén érte el azokat az eredményeit, amelyek forradalmasították az őshüllőkkel kapcsolatos tudásunkat, és elindították a dinók hideg- vagy melegvérűségéről szóló ádáz tudományos vitát. Előtte a dinókat nagy lomha gyíkoknak tekintették, de a Deinonychus csontváza egy villámgyorsan mozgó, alkalmazkodóképes ragadozó képét sugallta.

A Deinonychus a klasszikus (tollatlan) […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/09/igazsagot_a_velociraptornak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …