2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan tud egy lovassereg legyőzni egy hajóflottát?

Hirdetés

Hogyan tud egy lovassereg legyőzni egy hajóflottát?

A rövid válasz a kérdésre, hogy nehezen, ezt bizonyítja az is, hogy összesen egyszer történt ilyen a történelemben, mégpedig 1795-ben a texeli csatában. Ez sem egy előre megtervezett és tökéletesen kivitelezett haditechnikai bravúrnak, inkább a körülményeknek, és a szokatlanul hideg holland télnek volt köszönhető.

Hirdetés

A holland flotta a Mardiep-szorosnál horgonyzott, amikor a leírások szerint hatalmas vihar tört ki. A tervük az volt, hogy a Texel-szigetek közelében vészelik át, amíg a vihar lecsendesedik, de David Blackmore történész feljegyzései alapján a hajók egészen egyszerűen beragadtak az összefagyó jégtáblák közé. Ebben az időben a franciák a holland köztársaság ellen harcoltak, ahol egyébként többen is szimpatizáltak a francia forradalom eszmeiségével. 1795 januárjára a franciák már Amszterdamot is bevették, így Jean-Charles Pichegru tábornokhoz is eljutott a hír, hogy egy egész flotta szorult be Amszterdamtól kevesebb mint 100 kilométerre. A tábornok azonnal értesítette Johan Williem de Winter admirálist, hogy kezdjen valamit ezzel a helyzettel, és vigye oda az egyik lovasezredet és a gyalogságot, akik január 22-ére meg is érkeztek a helyszínre. 

Blackmore feljegyzései szerint Reintjes kapitány a tábortüzeket látva parancsot adott, hogy lékeljék meg a hajókat, hogy azok inkább süllyedjenek el, mintsem idegen kézre kerüljenek, de éjfél magasságában érkezett a hír, hogy a forradalmárok átvették a hatalmat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/23/texeli_csata_lovasok_hajoflotta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A leszbikus ponyvaregények indították el a meleg szexuális forradalmat

A leszbikus ponyvaregények indították el a meleg szexuális forradalmat

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! A II. világháború …