2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hogyan lettek ilyen népszerűek a nindzsák?

Hirdetés

Hogyan lettek ilyen népszerűek a nindzsák?

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy nindzsa, valószínűleg azonnal fekete kezeslábasba öltözött maszkos emberek képe sejlik fel előtte, akik késekkel, meg dobócsillagokkal ugrálnak összevissza, a gravitációt meghazudtolva. Ez nem is túl meglepő, hiszen a popkultúrában pont így terjedtek el, de ennek a képnek nem sok köze van a valóságban elsősorban kémkedéssel foglalkozó, mesterien rejtőzködő japán nindzsákhoz.

A nindzsák eredetileg zsoldosok voltak a feudális Japánban, akiket általában a nemesek, a daimjók béreltek fel különféle feladatokra. Említés szintjén már a hatodik században felmerült a nevük, de kimondottan erre a feladatra kiképzett harcosokról csak a 15. századtól beszélhetünk, és a sinobi gyűjtőnevet is ekkoriban kezdték el használni rájuk.

Ezek a harcosok jellemzően a közemberek közül kerültek ki, a kémkedés mellett szabotázzsal – ami elsősorban a kastélyok felgyújtását jelentette – és orgyilkossággal is foglalkoztak. Az ehhez szükséges képességek összességét nindzsucunak hívták, ami a szamurájok kódexéhez, a busidóhoz hasonlóan az élet minden területére kiterjedően meghatározta a követendő magatartást.

Hirdetés

Az könnyen belátható, hogy a nindzsák nem lettek volna túl sikeresek, ha mindannyian fekete kezeslábasban próbálnak meg beszivárogni a kastélyokba, így felmerül a kérdés, hogy akkor mégis honnan a fenéből jött ez az egész. A válasz egyszerű, de némileg meghökkentő:

a színházból.

A japán bábszínházi előadásoknál a bábmesterek tetőtől talpig feketébe öltöztek, hogy úgy tűnjön, mintha a bábok maguktól mozognának, az élőszereplős előadásoknál pedig bevett szokás volt a színpadi segítők használata, akik szintén az ismerős fekete cuccokba voltak felöltözve, hogy ne legyenek annyira feltűnőek az előadás közben. A darabokban időnként nindzsák is szerepeltek, és itt jött a csavar: az őket játszó színészek pont ugyanilyen ruhában szerepeltek, hogy a néző meglepődjön azon, hogy egy segítő is a darab részévé vált.

000 Par7680951

Fotó: Fred Dufour / AFP

A nindzsák a korai rajzokon pont emiatt szintén feketében jelentek meg, így volt ugyanis a legegyszerűbb érzékeltetni a láthatatlanságukat. Ez aztán végül oda vezetett, hogy az Edo-korszak vége felé már kiterjedt – és elég képlékeny – mítosz épült a nindzsák köré, akiket ekkorra sokszor már nem sima zsoldosokként, hanem repülni, alakot váltani és láthatatlanná válni képes emberfeletti teremtényekként emlegettek.

A Shinobi no Mono 1962-es plakátja

A Shinobi no Mono 1962-es plakátja

Ez aztán a japán filmezés feltörésével, egészen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/10/nindzsa-japan-amerika-nyugat-nepszeruseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy …