2018. november 14., szerdaMa Aliz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.14. Aliz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Hirdetés

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra a hidegvízű korallzátonyok térségében. A szakemberek szerint ez a legnagyobb eddig ismert cápakeltető az ír tengeri területeken.

Megdöbbentő felfedezést tett az oceanográfiai expedíció

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét.

A SeaRover felvétele a 700 méteres mélységben felfedezett cápakeltetőről. Az aljzaton látható fekete gömbök a feketeszájú macskacápák tojásaiForrás: Irish Examiner

A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos vagy feketeszájú macskacápa (Galeus melastomus) látható a tojások körül.

A feketeszájú macskacápák a szürkületi vagy bathyális zóna (200 és 1000 méter mélység között) lakóiForrás: Fishbase.org

De az itt ritkább tüskéscápafélék (Squaliformes) is előfordulnak a térségben. A nyári expedíció idején egyetlen cápaivadékot sem észleltek a térségben,

Hirdetés

de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején,

hogy megfigyeljék az ivadékokat – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

Ez egy valódi David Attenborough-anyag

David O’Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy egy valódi „heuréka-pillanat” volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó kutatás vége felé.

A Galeus nemzetségbe tartozó kistestű fajok nagy előszeretettel tartózkodnak a self és a mélytengeri síkság közötti kontinentális lejtő mélyebb vizeibenForrás: Twitter

Hihetetlen volt, egy valódi David Attenborough-anyag.

– Ez nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla – hangoztatta. Nagyon keveset tudunk a világ mélytengeri cápakeltetőiről – tette hozzá a szakember.

Az Írország körüli atlanti vizek gyakran viharosakForrás: Pinterest

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország szárazföldi területe, és különösen gazdag az élővilág a kontinentális talapzat szélén.

Sok cápa szaporodás-biológiája olyan, mint az emlősöké

A cápaalakúak (Selachiformes) szaporodás-biológiája sok szempontból eltér a csontos halakétól (Osteichtyes).

A feketeszájú macskacápa tojásaForrás: BeachExplorer

A cápák között akadnak az emlősökhöz hasonló szaporodási módszerrel rendelkező elevenszülő fajok, amelyeknél a belső megtermékenyítés után az embrió a nőstény testében, placentán fejlődik ki. Ide tartozik többek között az egyik legjobban ismert faj, a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) is.

Az egyik legismertebb elevenszülő faj a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias)Forrás: Image Source/Ken Kiefer 2

A másik csoportot azok a cápafajok alkotják, amelyek ugyan tojással szaporodnak, ám az ivadék még az anyaállat testében bújik ki a tojásból.

Ritka felvétel: egy feketeszájú macskacápa közvetlenül a felszín alattForrás: iNaturalist

Ezeket a cápafajokat ál-elevenszülőknek hívják a tengerbiológusok, ilyen például a tigriscápa (Galeocerdo cuvier).

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier)Forrás: Elter Tamás

Végül akadnak olyan ősibb szaporodási stratégiát alkalmazó cápafajok, amelyek tojásrakók (ovoviviparus), és a tengeraljzat szikláira vagy korallok ágaira rögzített tojásból az anyaállat testén kívül kel ki az ivadék.

CápatojásokForrás: Schelpen Museum

Az Ír-tengeren felfedezett „cápakeltetőhöz” rendelt macskacápa-félék (Scylihorhinidae) kivétel nélkül tojásrakó cápafajok.

Forrás:
http://www.origo.hu/tudomany/20181109-hetszaz-meteres-melysegben-bukkantak-ra-a-paratlan-szaporodo-teruletre.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezért van 60 perc egy órában

Ezért van 60 perc egy órában

Tíz ujjunk van és négy végtagunk, mégis 60 percre osztottuk fel az órákat, a kört pedig …