2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hány csípés után leszünk immunisak a szúnyogokra?

Hirdetés

Hány csípés után leszünk immunisak a szúnyogokra?

Ha összeállítanánk a világ legidegesítőbb dolgainak toplistáját, a szúnyogcsípésnek valószínűleg biztos helye lenne a top 10-ben (aztán persze ki tudja: amikor a Telegraph csinált egy ilyen listát 2009-ben, a top 100-ban sem volt, igaz, mit tudhatnak a britek a szúnyogokról). Hogy miért viszket a szúnyogcsípés, azt egyszer már alaposan körbejártuk. Röviden: az immunrendszerünk hisztamint szabadít fel, ami kitágítja a hajszálereket, hogy a véráramunkba került szúnyognyálhoz könnyebben és nagyobb mennyiségben érjenek oda az antitestek elhárítani a támadást. A viszketés tulajdonképpen a hisztamin által beindított gyulladás.

Viszont ha ez az egész tulajdonképpen nem más, mint egy enyhe allergiás reakció, akkor az ember elvileg lecsökkentheti, sőt, le is nullázhatja az egész jelenséget azzal, ha kellően sokat teszi ki magát a reakciót kiváltó dolognak. Ezt allergén immunterápiának hívják, de egyébként mindenki találkozhatott már a jelenséggel valamennyire: arról van szó, hogy ha a szervezetünk vagy az agyunk valamivel sokat találkozik, érzéketlenebbé válik rá, megemelkedik az ingerküszöbe. A jó hír az, hogy ez a módszer működik a szúnyogcsípésekkel is. A rossz az, hogy valójában nincs sok értelme immunissá válni a szúnyogcsípés viszketésére.

Egy 1998-as kanadai kísérletben egy bátor tesztalanyt kétheti rendszerességgel tettek ki 100-150 szúnyogcsípésnek, egy éven keresztül, miközben mérték az immunválasza erősségét (amit ő viszketésként érzékelt). Az első két hónapban a reakció egyre erősödött, majd beállt egy szintre, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/03/szunyogcsipes_immunitas_hany_csipes_utan_leszunk_immunisak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …