2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Gyerekkorunk merő hazugság: a prérifarkas kétszer gyorsabb a gyalogkakukknál

Hirdetés

Gyerekkorunk merő hazugság: a prérifarkas kétszer gyorsabb a gyalogkakukknál

A kengyelfutó gyalogkakukk és a prérifarkas örök versenyfutása annak bizonyítéka, hogy a jól kitalált karakterek még akkor is megunhatatlanok maradhatnak egész generációknak, ha kalandjaik minden emberi számítás szerint repetitívek és tökéletesen kiszámíthatók. Az amerikai rajzfilm negyvenes-ötvenes évekbeli aranykorának egyik legkiemelkedőbb alkotója, Chuck Jones által megálmodott figurák a világ összes gyerekének testközelbe hozták az amerikai préri e két jellegzetes állatfaját.

Csakhogy a sorozat alaptézise totális tévedés. A prérifarkas ugyanis sokkal gyorsabban tud szaladni a gyalogkakukknál, így szinte bármikor elkapja, ha nyílt terepen tudja üldözni. Sőt, és ez lesz igazán sokkoló:

ehhez még az Acme cégtől rendelt kütyükre sincs szüksége.

Hirdetés

Chuck Jones Mark Twain leírása alapján alkotta meg a prérifarkas figuráját, aki azt írta róla Roughing it! című korai regényében, hogy sovány, szánni való csontváz, az akarás élő, lélegző allegóriája, és mindig éhes. Eredetileg a prérifarkas és a gyalogkakukk kalandjait a kor megszokott üldözős rajzfilmjei (Tom és Jerry) paródiájának szánták, de – talán az alkotókat is meglepve – kiderült, hogy a történetek (vagy inkább gegsorozatok) megállnak a saját lábukon is. Így a két prérilakó állat a Warner stúdió Looney Tunes című rajzfilmantológiájának állandó visszatérő szereplői lettek.

A kritikusok szerint az újabb és újabb epizódokat nem volt nehéz megírni, hiszen mindig ugyanaz történik bennük. Jones önéletrajzi könyvében leírja, hogy kilenc szabályt fektetett le, amelyeknek minden gyalogkakukk-prérifarkas rajzfilmnek meg kellett felelnie – bár a munkatársai később nem emlékeztek arra, hogy a rajzfilmek készítésekor is léteztek volna ezek az írott szabályok, így valószínűbb, hogy Chuck csak utólag fogalmazta meg őket.

Mindenesetre ezek mindenkinek ismerősek lehetnek:

  1. A gyalogkakukk nem bánthatja a prérifarkast, csak ráijeszthet a bip-bip hanggal.
  2. Külső erő nem okozhat sérülést a prérifarkasnak, csak az általa használt eszközök totális kudarca (ez alól a vonatok, teherautók kivételt képeztek).
  3. A prérifarkas leállhatna bármikor – ha nem lenne fanatikus.
  4. Egyáltalán nincs párbeszéd a rajzfilmekben, kivéve a bip-bipet.
  5. A gyalogkakukknak mindig az úton kell maradnia.
  6. A jelenetek mindig a két állat természetes élőhelyén, az Egyesült Államok délnyugati sivatagaiban játszódnak.
  7. A prérifarkas minden eszközét az Acme cégtől kell, hogy beszerezze.
  8. Amikor csak lehetséges, a gravitáció legyen a prérifarkas legnagyobb ellensége.
  9. A prérifarkas inkább megszégyenül, mintsem súlyosan megsérül a bukása közepette.
  10. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/05/a_prerifarkas_ketszer_gyorsabb_a_gyalogkakukknal_sebesseg_rajzfilm_valosag_chuck_jones/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így verte át a Beetles Dél-Amerikát

Így verte át a Beetles Dél-Amerikát

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1964 …